Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harangozó Tamás szerint elfogadhatatlan, hogy kórházi osztályok zárnak be

Ez a cikk több mint 1 éves.

Harangozó Tamás (MSZP) szerint iskolák zárnak be, osztályokat vonnak össze tanárhiány miatt, kórházi osztályok zárnak be, és többszáz rendőr adta be leszerelési kérelmét, amióta az lehetséges. Harangozó szerint egy huncut fillér sincs béremelésre.

A miniszterelnök szerint ezekben a kérdésekben eddig világosan beszélt: a pedagógusok 10-10 százalékos béremelést fognak kapni, az ápolók esetében 70 százalékos béremelést vezettek be, az orvosoknak senki nem adott akkor béremelést, mint a Fidesz-kormány.

A rendőrséget szerinte 2010 előtt az MSZP leépítette, és „azt Pintér Sándor építette vissza”.

Harangozó viszontválaszában emlékeztetett rá, hogy Kövér László már a választások után arról beszélt, hogy a rendőröknek és a pedagógusoknak rendezni kell a helyzetét. Harangozó szerint ha ez megtörténik, ők támogatni fogják a kormányt.

Orbán megkérdezte, miért vettek el egy-egy havi fizetést a tanároktól és a rendőröktől és miért zártak be iskolákat az MSZP-sek. Válaszában azt is megígérte a miniszterelnök, a rendőröket el fogják vezényelni a határról, hogy csökkentsék a terheket a testületen.

Kiegészítésképp annyit megjegyeznénk, hogy – amint arról mi is beszámoltunk – Pintér Sándor nemrég arról beszélt, hogy az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan, vagyis nem fog mindenkit egyformán érinteni, ami ellen a Magyar Orvosi Kamara élesen tiltakozott.

A pedagógusok béremelésével kapcsolatban nem világos, hogy mire gondolt a miniszterelnök, hiszen az idei bértárgyalások még le sem zárultak. Sőt, hónap elején a PSZ alelnöke arra is rámutatott, a költségvetési javaslatban még mindig a 2014-es minimálbérnek megfelelő 101 500 forintban határozták meg a pedagógusbérek számítási alapját, ami azt mutatja, hogy érdemi bérrendezéssel továbbra sem számol a kormány ezen a területen

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi