Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint Pintér két hónapot kapott egy „kizárólag határvédelemmel foglalkozó” testület felállítására

Ez a cikk több mint 1 éves.

Toroczkai Lászlóé volt a következő azonnali kérdés, aki kifejtette: a Mi Hazánk örül a vármegyék és a főispánok visszanevezésének, de azt is szeretnék, ha nem csak fideszes alkotmánya lenne Magyarországnak.

Toroczkai a Mi Hazánknak tulajdonította a Fidesz különadós intézkedéseit, azzal a kitétellel, hogy a koronavírusjárványnak nem a légitársaságok, hanem a kaszinók vagy éppen a digitális multik voltak a haszonélvezői, és szerinte inkább őket kellene adóztatni. Nemzeti hatáskörben rendezhetnék ezt a kérdést -folytatta -, még ha szerinte a globális multiadó hatásköréből ki is kerültek a techcégek, amelyekre 15 százalékos adót vetne ki a Mi Hazánk elnöke.

Orbán azzal kezdte válaszát:

„Önök ellenzékben vannak, amelyet csak akkor tudunk tiszteletben tartani, ha nem szaladnak be Gyurcsány Ferenc hóna alá demokratikus levegőt szippantani”

„Ebben az esetben az együttműködés lehetőségei korlátozottak lesznek” – magyarázta Orbán.

A miniszterelnök szerint az extraprofitadót jogilag lehetséges helyeken tudják csak kivetni, a koncessziók pedig nem ilyenek. Ami a techcégeket illeti, „lassan haladunk” – mondta Orbán, aki szerint nemzeti hatáskörben nem lehet érdemben adófizetésre kényszeríteni a techvállalatokat, csak európai megoldás segíthet.

Toroczkai László viszonválaszában a migráció témáját is behozta: szerinte fontos lenne, ha az alulfizetett rendőrök nem azt az utasítást kapnák, hogy taxiztassák vissza a bevándorlókat a határkerítés túlfelére, hanem szerinte – brit példára -„minimum Ruandáig kellene deportálni” őket.

A Mi Hazánk szerint az oltási kampány megbukott, azt javasolják, „valódi kutatóorvosokból” állítson fel egy biovédelmi csoportot, amely „valóban meg tudja Magyarországot védeni.”

Orbán Viktor szerint a vírus ügyében nem értenek egyet, hiszen a Mi Hazánk oltásellenes volt, és „ahogy hallom ,maradtak is” -mondta a miniszterelnök. A Debrecenben épülő magyar vakcinagyárról Orbán azt mondta, szeretnék, ha minden, Magyarországon kötelezően előírt vakcina gyártását itthon tudnák bonyolítani. A határhelyzetről a miniszterelnök elmondta, Pintér Sándor belügyminiszter két hónapot kapott arra, hogy felállítson egy kizárólag határőrizettel foglalkozó testületet.

Címlapkép: MTI Fotó: Ujvári Sándor