Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A világ több mint 700 városában szerveztek tüntetést a klímavédelemért, Budapesten is tüntettek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Immáron VII. alkalommal szervezett globális klímasztrájkot a Greta Thunberg által alapított Fridays for Future mozgalom. A klímasztrájkra a világ több mint 700 városában került sor, köztük Budapesten is, ahol a szervezők szerint mintegy ezren tüntettek a klímavédelemért. Az eseményről a Mérce élőben közvetített.

Úgy gondolom, hogy mi, kisemberek is sokat tehetünk a környezetvédelemért, a fenntartható életért. De feladatunk az is, hogy a döntéshozóknak megmutassuk, hogy milyen országban szeretnénk élni, milyen oktatásban szeretnénk részesülni, és honnan származó energiával szeretnénk fűteni az otthonainkat. Ezért veszünk részt a globális klímasztrájkokon” – mondta Somlói Kinga, a Fridays For Future Magyarország mozgalom aktivistája a rendezvényen. A rendezvényen több zöld szervezet képviselői is felszólaltak.

Ezért fontos, hogy hallatszódjon a hangunk! Nekünk, akiknek már nagyon elegünk van a pótcselekvésekből, a zöldrefestésből, a kifogásokból. Nekünk, akik nem vagyunk hajlandók belenyugodni abba, hogy miközben halogatják az európai zöld átmenetet, feléljük maradék természeti erőforrásainkat –  és ezzel a minket követő generációk jövőjét.” – hangzott el a tüntetésen Fehér Zoltán (WWF – Worldwide Fund for Nature) beszédében.

A Greenpeace Magyarország igazgatója a jövő héten esedékes választások fontosságát hangsúlyozta:

Egy hét múlva választások következnek. A tudósok szerint 8 évünk maradt arra, hogy egyáltalán esélyünk legyen még megválasztani a jövőnket. Ha addig nem változtatunk radikálisan, az elszabaduló klíma- és ökológiai válság olyan kényszerpályára küldi a bolygónkat, ahonnan nem lesz többé letérés. A vezetőink, akiket jövő vasárnap megválasztunk, ennek az időnek a felében fogják kormányozni az országunkat. Így ez a választás klímaválasztás lesz” – mondta beszédében Mező János Bálint.

Kamrás Orsolya gimnáziumi tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja is felszólalt. „Ahhoz, hogy lényegi változás történjen, mindenekelőtt a fejekben kell forradalmat kirobbantani. És ez az a pont ahol egyértelművé válik: a ti harcotok és a mi harcunk kéz a kézben jár” – mondta.

A tüntetésen a Fridays for Future ismertette 12 pontból álló követeléseit is, melyek az alábbiak:

 1. Önálló Környezetvédelmi Minisztériumot!
 2.  Magyarország csökkentse 2030-ig 65%-kal az üvegházhatású gáz kibocsátását az 1990-es szinthez képest.
 3. Megújuló energiát, közösségi energiát! A kormány állítsa le Paks2 tervezett beruházását! Mivel a paksi atomerőmű jelenleg üzemelő blokkjait csak a 2030-as években kell leállítani, még van idő újratervezni a jövő Magyarországának energiaellátását úgy, hogy az biztonságos és olcsó megújuló energián, illetve közösségi energián alapuljon!
 4. Védelmet a nagy tavainknak! Nemzeti parki és Natura 2000-es területen tiltsák meg a gazdasági tevékenységet és az idegenforgalmi, turisztikai célú nagyberuházásokat!
 5. Az Európai Unió 2030-ig tartó biodiverzitási stratégiával összhangban Magyarország területének legalább 30%-a legyen természetvédelmi terület, és ezen belül 10% legyen szigorúan védett!
 6. Semmit rólunk nélkülünk! Valós önrendelkezést a helyi közösségeknek! Követeljük az önkormányzati hatáskörök helyreállítását, a kiemelt beruházások és a kiemelt gazdasági övezetek megszüntetését, a helyi népszavazások megtartását!
 7. Tiszta levegőt! A kormány aktívan segítse a legrászorulóbb régiók és települések szociális és gazdasági felzárkóztatását, a lignittel és háztartási hulladékkal történő fűtés felszámolását!
 8. Fenntartható közlekedést! Városi forgalomcsökkentést! 2026-ig fokozatosan vezessék ki a dízelüzemű gépjárműveket! Kerozinadót!
 9. Civil természetvédelmi szakemberek bevonásával vizsgálják felül az erdőtörvényt! Hazánk védett és Natura 2000 erdei ne a gazdasági termelés helyszínei legyenek, hanem az élővilág háborítatlan lakhelyei!
 10. Vegyszermentes mezőgazdaságot, vegyszermentes Magyarországot! Az Európai Unióban szabadföldi használatban betiltott neonikotinoid tartalmú rovarölő szerek használatára semmilyen esetben se adjanak ki még eseti engedélyt sem! A kémiai szúnyogirtást mindenhol váltsa fel a biológiai szúnyoggyérítés!
 11. A környezeti nevelés, az ökológiai és klímaválságról történő felvilágosítás kerüljön be az általános iskolai és középiskolai oktatásba!
 12. Országos klímagyűlést, valódi konzultációt! Magyarország Kormánya szervezzen országos klímagyűlést véletlenszerűen kiválasztott állampolgárok részvételével a klímavédelem, az energiapolitika és a zöld átmenet kérdésének megtárgyalására!

Képek a demonstrációról:

Forrás: Járdány Bence / Greenpeace

Forrás: Járdány Bence / Greenpeace

Forrás: Járdány Bence / Greenpeace

Forrás: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace