Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy nyírvasvári férfi megölte, majd a melléképületben elásta az élettársnőjét

Ez a cikk több mint 1 éves.

A rendőrség 2022. március 11-én este bejelentést kapott, miszerint egy nyírvasvári férfi feltehetően megölte a 32 éves élettársát. Mivel a 44 éves férfi a kihallgatás során gyanúsan viselkedett, a rendőrség folytatta az eltűnt nő utáni kutatást.

A nyomázás során megállapították, hogy a férfi otthonukban olyan súlyosan bántalmazta az élettársát, hogy belehalt a sérüléseibe. Ezt követően R. M. a nő holttestét a ház mögötti melléképületben elásta.

A rendőrök a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfit 2022. március 12-én elfogták ls előállították a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Az újabb kihallgatás során R. M. beismerte a tettét.

Legutóbb nőnap előtt három nappal, március 5-én számoltunk be hasonló esetről. Akkor egy hajdúhadházi férfi ölte meg az élettársát, mielőtt magával is végzett volna. Szintén írtunk annak a hencidai férfinak a tettéről, aki 2022. február 5-én este felkereste a volt barátnőjét, és a kemecsei lakóház udvarán olyan súlyosan bántalmazta, hogy a 22 éves nő maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szenvedett. A férfi elmenekült a helyszínről.

Januárban legalább 5 súlyos bűncselekményt követtek el nőkkel szemben. A hónap végén egy csongrádi férfi súlyosan összevert egy nőt, majd szemtanúk szerint kidobta egy fehér kocsiból. A nőre egy szál pólóban találtak rá Hódmezővásárhelyen, a makói országúti árokban. Azelőtt egy miskolci férfi fogva tartotta és megerőszakolta a volt barátnőjét, január 17-én pedig egy kaposvári férfi felkereste egykori párjának védett otthonát, hogy elrabolhassa a nőt és a kislányát,  miután szexuálisan is bántalmazta a nőt. Január elején a Nógrád megyei Drégelypalánkon egy nőt késsel életveszélyesen megsebesített a férje. December 30-án és szilveszter éjjelén is nők elleni erőszak áldozatáról számolt be a rendőrség. December 30-án egy 22 éves jászladányi férfi veszekedés után leszúrta a 19 éves feleségét, január 1-én pedig egy ököritófülpösi férfi megfojtotta az élettársát.

Az ilyen eseteket a Mérce  A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai című társoldalán gyűjti. A nők elleni erőszakról szóló hírek gyakorisága is mutatja, hogy rendszerszintű  problémáról van szó. A bántalmazó kapcsolatokban a férfi a szakítás után gyakran folyamodik erőszakhoz, mert jogosultnak érzi magát a nővel való kapcsolatra.

Ennek a társadalmi problémának a kezelésére társadalmi megoldásra lenne szükség. Egy ilyen megoldás lehetne a nők elleni erőszak áldozatainak megvédésére hivatott Isztambuli Egyezmény ratifikálása.

Az Isztambuli Egyezmény egy nők elleni erőszak ellen fellépő nemzetközi egyezmény, amely a közintézmények megreformálásával és új jogi formákkal lépne fel a családon belüli erőszak és a kapcsolati erőszak áldozataiért. Bár a kormány aláírta az egyezményt, tavaly tavasszal leszavazta annak ratifikálását, mondván, az egyezmény a menekült (!) nők jogait is védi, és mert tartalmazza a kormány által elítélendőnek tartott „társadalmi nem” kifejezést. A „társadalmi nem” kifejezés azonban épp azért találó, mert szemlélteti, hogy a bántalmazó férfiak nem biológiai, hanem társadalmi okokból fordulnak nőtársaik ellen.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

 

Címlapkép: 16 akciónap/ Eichner Hanna