Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megölte élettársát, majd önmagát is egy hajdúhadházi férfi

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nőnap előtt három nappal, március 5-én szombaton ölte meg élettársát egy hajdúhadházi férfi, mielőtt magával is végzett volna – írja a rendőrség honlapja, a Police.hu.

A szűkszavú közlemény szerint

„A rendelkezésre álló adatok alapján 2022. március 5-én 18 óra körül egy 48 éves férfi hajdúhadházi otthonukban bántalmazta, és egy késsel megszúrta élettársát. A 42 éves nő olyan súlyosan megsérült, hogy életét a mentőszolgálat munkatársai már nem tudták megmenteni. A férfi házuk közelében önkezével vetett véget életének.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntett gyanúja miatt indított büntetőeljárásban vizsgálja a tragédia körülményeit.​”

A hajdúhadházi gyilkosság sajnálatosan újfent megvilágítja a nők elnyomott helyzetét, melyből kifolyólag a férfi rendelkezik felette, ebben az extrém esetben még az élete fölött is. Teljesen mindegy, hogy milyen okból, milyen indítékkal ölte meg élettársát – akivel elvileg segíteniük kellene egymást – tette elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan.

Ahogy a nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak szentelt aloldalunkon írjuk, „ma Magyarországon rendszeresen gyilkolnak meg nőket és gyermekeket családtagjaik, közeli hozzátartozóik. A közkeletű adat szerint hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ami évente nagyjából 50 áldozatot jelent, pontos adatokat azonban egyik hivatalos szerv sem ad közre nyilvánosan.”

Eddig a 2022-es év során két gyilkosságról voltunk kénytelenek beszámolni, azonban adatbázisunk nem teljes, az interneten, valamint a sajtóban megjelenő információkból dolgozunk, így az áldozatok száma ennél magasabb lehet. Ráadásul itt csak a gyilkosság áldozatául esett nőkről van szó, a Patent Egyesület gyűjtése szerint már idén is számtalan, nők vagy gyerekek elleni erőszakos cselekedetről értesülhettünk. Ehhez érdemes figyelembe venni, hogy az ilyen esetek jelentős része nem kerül napvilágra, nem értesülünk róluk, így számuk ennél jóval nagyobb lehet.

Bár 2020-at az áldozatvédelem évének nevezte ki Varga Judit igazságügyi miniszter, ennek érdemleges hatása még 2021-ben sem volt érezhető, sőt: a pandémiával járó bezártság és kiszolgáltatottság tovább súlyosbította a bántalmazott nők és gyermekek helyzetét, ami ellen a kormány nem lépett fel. Bár a miniszter létrehozta a családjogi civil munkacsoportot is a családon belüli erőszak megfékezése érdekében, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE), a Patriarchátust Ellenzők Társasága (PATENT) Egyesület – igen komoly szakmai háttérrel rendelkező – jogvédő egyesületek javaslatait eddig nemigen vették figyelembe.

A nők elleni erőszak megszüntetése érdekében tavaly figyelemfelhívó kampányt indított a választások felvezetéseként a NANE, a PATENT és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség. A három szervezet az EU Alapjogi Ügynökségének reprezentatív kutatására hivatkozva rámutatott, hogy

Magyarországon több mint 1 millió 124 ezer nő ellen követtek el 15 éves kora óta fizikai és/vagy szexuális erőszakot.

Az országban jelenleg is több mint 223 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben partnere fizikailag és/vagy szexuálisan bántalmazza.

Azért, hogy ne maradjon láthatatlan ez a rendszerszintű probléma, folyamatosan frissülő aloldalunkon dokumentáljuk a sajtóban nyilvánosságra kerülő, nők és gyermekek elleni erőszak halálos eseteit.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: 16 akciónap/ Eichner Hanna