Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék a Műegyetem rakparton, Orbán a Kossuth téren szónokol március 15-én

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kampányhajrá egyik csúcseseménye az április 3-ai választás előtt mindenképpen a március 15-ei nemzeti ünnep lesz, amelyre már mind a kormánypártok, mind a hatpárti ellenzék meghirdette a maga ünnepségét.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje csütörtökön tartott országértékelő beszéde végén jelentette be, hogy „kormányváltó nagygyűlésre várják az ellenzéki szimpatizánsokat március 15-én. Az eseményhez tartozó Facebook-bejegyzés szerint a Műegyetem rakpart szolgál majd a hatpárti szövetség ünnepségének – amely „A hatalom a népé” címet kapta – helyszínéül. 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „A HATALOM A NÉPÉ! 2022. MÁRCIUS 15. 8”

„Március 15-én, a magyar szabadság napján megmutathatjuk: sokan vagyunk, és a szabadságvágyunk, a bátorságunk sokkal nagyobb erő, mint a hatalom megannyi gonosz trükkje” – szól az esemény felhívása. Az ellenzék isokaság megmutatásáról Márki-Zay Péter már egy januári Magyar Hang-interjúban is beszélt a nemzeti ünnep kapcsán, amelyben azt mondta, ahhoz, hogy az ellenzéki szimpatizánsok tavaly október 23-i, látványosan alacsony jelentlétét el tudják kerülni, az kell, hogy a pártok elkötelezettek legyenek a változás mellett. A miniszterelnök-jelölt szerint „egy 2018. áprilisihoz hasonló nagyszabású, százezres tüntetésre 2022. március 15-én is lesz esély.”

Ami az állami ünnepséget illeti, Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a közösségi oldalán pénteken azt írta, „a szervezők kérésére március 15-én is csatlakozik majd a Békemenet a központi ünnepség programjához. A tervek szerint a nemzeti ünnep délutánján a Kossuth téren Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet” – írta Kovács Zoltán.


A tavaszi Békemenetet január elsején a Civil Összefogás Fórum alapító-szóvivője, Csizmadia László hirdette meg, miután azt 2020 és 2021 márciusában is „elmosta” a vírushelyzet. Csizmadia szerint idén március 15-én kétszer annyian szeretnének lenni, mint amennyien október 23-án kint voltak a Békemeneten. A szóvivő szerint „minden normalitással bíró magyar embernek arra kell törekednie, hogy a szomszédja és a szomszédjának a szomszédja is lássa, hogy mi történik Magyarországon.”

Címlapkép: Kiss Soma Ábrahám / Mérce