Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkaszálta a Kúria a kormány egyik homofób népszavazási kérdését

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy a Kúria megtagadta a kormány egyik népszavazási kérdésének hitelesítését. A kormány nyáron váratlanul engedélyezte a népszavazásokat, majd be is adott öt népszavazási kérdést a homofób törvény „megerősítése” végett, ezek közül mindet megtámadta a Kúrián a TASZ.

A legelső döntés most született, a Kúria szerint nem hitelesíthető a következő kérdés:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”


A Kúria így felülbírálta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát. Indoklásuk szerint a kérdés azért nem hitelesíthető, mert népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására. A Kúria kimondta, hogy az Alaptörvény értelmében a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére nem lehet megvonni, a gyerekeknek joguk van a testi integritásukhoz és az önrendelkezésre.

„Üdvözöljük a Kúria döntését, és bízunk benne, hogy a másik négy kérdés kapcsán is hasonlóan megfontolt, az érintettek alapvető jogait is figyelembe vevő döntések születnek”

– mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Az LMBTQ-kérdés akkor lett hirtelen nagyon fontos a kormányzatnak, amikor nyár elején a Fudan-ellenes tüntetés után látványosan elvesztették a kontrollt a közbeszéd felett (évek óta először).  Így a nagy hirtelenséggel megváltoztatott pedofil-törvényből homofób törvény lett. Névleg az „LMBTQ-propagandát” betiltani igyekvő, valójában a szexuális kisebbségeket tabusító törvénycsomag nagy felháborodást váltott ki itthon és külföldön is.

A törvény a gyermekek védelmének álcájába burkolva összemossa a pedofíliát a homoszexualitással és a transznemű emberekkel. A törvény értelmében nem lehet a televízióban és nyilvánosan megjeleníteni a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket. A törvényjavaslat elfogadása előtt tízezres tömeg tüntetett a Kossuth téren (a Budapest Pride Felvonuláson kívül LMBTQ-jogi tüntetés ekkora társadalmi támogatottságot még soha nem kapott).

A nyíltan propaganda célokra gyorsan összedobott törvény azonban nem volt elég, a kormány a már említett öt népszavazási kérdéssel igyekezett megtámogatni a narratíváját. Ezek közül bukott most el egy kérdés a Kúrián, de a többivel is komoly tartalmi problémák vannak, jogilag is. A másik négy kérdés kapcsán is hamarosan dönteni fog a Kúria.

Karácsony Gergely a kormánnyal egy napon szintén bejelentett öt népszavazási kérdést, amelyek közül az alábbi kettőt

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

átengedte a Nemzeti Választási Bizottság. Ezt a két kérdést összesen hatan támadták meg, így ezügyben szintén a Kúriánál pattog a labda. A kormány számára kínos kérdések kapcsán a Fidesz célja az lehet, hogy addig halogassa a Karácsony-féle népszavazást, míg az belecsúszik a választások előtti népszavazási tilalomba.

Címlapkép: A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce