Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jöhet Karácsony népszavazása a Fudanról és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ma este döntött a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely főpolgármester népszavazási kezdeményezéséről, amely a Fudan Egyetemnek szánt állami vagyonjuttatásról, az autópályák koncesszióba adásáról, az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, az ingyenes antitest tesztekről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról kérné ki a választópolgárok álláspontját.

Bár hivatalos határozat egyelőre nem került ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjára, a 444.hu információi szerint az első, Fudan Egyetemről szóló kérdést átengedték, vagyis ha Karácsonyéknak sikerül összegyűjteniük 200 ezer aláírást, ki lehet írni ebben a kérdésben a népszavazást.

A második kérdést („Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?”) a lap információi szerint 8:5 arányban elkaszálták, ennek a tárgya a Nemzeti Választási Bizottság szerint ugyanis nem kizárólag az Országgyűlés hatásköre, Uniós döntések is vonatkozhatnak rá, és így nemzetközi szerződéseket sértene az átengedése.

A harmadik kérdést (Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?”) 9:4 arányban nem engedték át, mivel a kérdés érinti a hatalmi ágak szétválasztásának alapelvét és nemzetközi szerződésekre is hatással lenne.

A negyedik kérdést („Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?”) 8:5 arány elutasították, mert az az indoklásuk szerint két olyan kormányrendeletet is érint, amelyben az Országgyűlésnek nincs hatásköre.

Az ötödik kérdést („Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”) 10:3 arányban átengedték, így erről is jöhet a népszavazás.

Mint azt a 444 megjegyzi, mindez annak ellenére történt, hogy Sárhegyi Zoltán fideszes delegált kérte a tagokat, hogy ne támogassák a kérdést, mert szerinte ez az intézkedés annyira kitolná az álláskeresési járadék folyósításának a határidejét, hogy az már a költségvetést is érintené.

Az – uniós szinten a legrövidebbnek és legalacsonyabbnak számító– álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbítása többször is előkerült a koronavírus okozta válság kapcsán, a kormány azonban ezidáig tárgyalni sem volt hajlandó róla.

Karácsony Gergely már reagált is az eredményre. A főpolgármester friss Facebook-posztjában „az első sikernek” nevezi, hogy a Fudannal kapcsolatos kérdést átengedte az NVB.

„Most az kell, hogy a Fidesz trolljai ne támadják meg ezt a döntést. Ha így lesz, szeptember 15-e után kezdődhet az aláírásgyűjtés. Meg fogjuk menteni a Diákvárost, meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar családok eladósításával a kormány a kínai érdekeket szolgálja ki a vidéki fiatalok boldogulása helyett.”

– írja a főpolgármester.

Frissítés 19:36

A Nemzeti Választási Iroda honlapjára is felkerültek a határozatok, melyek itt olvashatók.

Hogyan jutottunk ide?

Miután a kormány rendeletet módosított, hogy a veszélyhelyzet ellenére lehessen országos népszavazást tartani (helyit viszont továbbra se), Orbán Viktor miniszterelnök július 21-én bejelentette az úgynevezett „gyermekvédelmi” – de a gyermekvédelmet leginkább megcsúfoló, homofób – népszavazást. Karácsony Gergely még ugyanezen a napon bejelentette saját népszavazási kezdeményezését, annak az elbírálására azonban jóval többet kellett várni, mint a kormányéra, amelyet már egy hónappal ezelőtt, július 30-án átengedett a bizottság. Mint arról beszámoltunk, a főpolgármester kezdeményezése benyújtásakor azt mondta, az NVB munkatársai arról tájékoztatták, „borítékolható”, hogy a kormány kérdéseit jóváhagyják, az általa benyújtottakat pedig elutasítják. Ehhez képest most valamivel pozitívabb eredményt láthatunk.

Karácsony Gergely népszavazási kérdései:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”