Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jön a kormány „gyermekvédelmi” népszavazása, Karácsony kérdéseiről viszont nem döntött az NVB

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Nemzeti Választási Bizottság péntek délelőtt hozott döntést több benyújtott népszavazási kezdeményezésről is, például a kormány homofób indíttatású népszavazásáról is. A Karácsony Gergely által benyújtott kérdésekről azonban ezúttal nem határozott a bizottság, mivel ő magánemberként adta be a kérdéseit. A főpolgármester szerint ennek ellenére borítékolható az eredmény.

Orbán Viktor július 21-én jelentette be, hogy öt kérdésben kérné ki a polgárok véleményét egy népszavazás keretében.

A kérdéseket, amelyek a miniszterelnök szerint a gyermekvédelmi törvényben foglaltakkal kapcsolatosak, az NVB a mai napon jóváhagyta.

A Telex beszámolója szerint a kérdések hitelesítéséről szóló vitán Fazekas Tamás (Párbeszéd-delegált) kifejtette, hogy „figyelembe kell venni a kérdések kontextusát, ami az, hogy hátterüket képező, homofóbbá tett pedofiltörvény miatt az EU kötelezettségszegési eljárást indított. Szerinte az egyértelműség követelményének sem felel meg az első kérdés, és szakmai aggályok is megfogalmazhatók minden kérdés tekintetében.” Fazekason kívül Litresits András (MSZP-delegált) és Avarkeszi Dezső (DK-s delegált) is kijelentette, hogy a kérdésekkel kapcsolatban felmerülő aggályok miatt nem vesz részt a hitelesítésükről szóló szavazáson, így három fővel kevesebben, 11-en szavaztak csak.

Csonka Krisztián (az LMP új delegáltja) és Fábián Adrián (választott tag), szavaztak nemmel, így 9-2 arányban mentek át a kérdések.

Tehát ezekről a kérdésekről lesz népszavazás valamikor a közeljövőben:

  • Támogatja-e Ön, hogy köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön,  hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemi átalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is benyújtott öt kérdést a Nemzeti Választási Irodához (NVI), azonban a bizottság ezeket a mai napon még nem vette napirendre. A Népszava megkeresésére az NVB ezt azzal magyarázta, hogy mivel Karácsony magánemberként adta be a kérdéseit, ezért „az NVI a benyújtást követően öt napon belül formai vizsgálatnak veti alá a beadványt. Ennek keretében ellenőrzik a kezdeményező személyes adatait, megvizsgálják azt is, valós személyek írták-e alá támogatóként a benyújtott dokumentumot. Azt is megnézik, hogy nincsenek-e már beadva azonos tartalmú kérdések, s hogy azok megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.”

Ez a vizsgálat Karácsony esetében július 26-án zárult, azonban „az ülés tervezett időpontja előtt öt nappal meg kell küldeni az NVB tagjainak a meghívót, a napirendhez kapcsolódó iratokat, sőt a határozati javaslatokat is, tehát a meghívók már kimentek, mire a Karácsony-féle kérdéseket rendben találták” – írja a Népszava.

Az NVB mai ülése alatt megtartott sajtótájékoztatóján azonban Karácsony arról beszélt, hogy bár erről még nem született döntés, de a bizottság munkatársai arról tájékoztatták, hogy „borítékolható” az eredmény: a kormány kérdéseit jóváhagyják, a Karácsonyék által benyújtottakat elutasítják.

A főpolgármester ennek ellenére biztos abban, hogy előbb-utóbb jogszerűen elindulhat ez a népszavazás is, ezért már most elkezdi online gyűjteni a támogató aláírásokat a karacsonygergely.hu oldalon. Az itt gyűjtött aláírások ezen a ponton nem számíthatnak bele abba a legalább 200 ezer aláírásba, amelynek össze kell gyűlnie ahhoz, hogy az Országgyűlés köteles legyen kiírni a népszavazást, mivel csak olyan aláírásokat hitelesíthet az NVI, amelyek az általa kiadott íveken szerepelnek – az íveket pedig csak akkor kapja meg a kezdeményező, amikor a bizottság már hitelesítette a népszavazási kérdéseket.

Karácsony, és a sajtótájékoztatón szintén szereplő Szabó Tímea, Kunhalmi Ágnes és Csárdi Antal is ennek ellenére arra biztatott mindenkit, hogy írja alá az online népszavazási petíciót, mivel így gyorsabban elérhetővé válnak a támogatók akkor, amikor az NVB hitelesíti a benyújtott kérdéseket, és a főpolgármester szavaival élve „nem vesztegetünk időt” közben.

Karácsony szerint „Orbán Viktor és bandája” nyomást helyeztek a választási bizottságra, mivel fél az általa benyújtott kérdésektől, és erre „minden oka meg is van”. Olyan kérdések ezek, amelyekben a magyarok többsége egyetért, így kockázatos a miniszterelnök számára népszavazásra bocsátani őket, véli a főpolgármester.

Az ő kérdései a következők:

  • Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év feletti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult a SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Kunhalmi Ágnes és Csárdi Antal teljes mai sajtótájékoztatóját itt lehet megtekinteni:

A kormány által benyújtott kérdések mellett az NVB ma hitelesítette a Munkáspárt egyik kérdését is, mégpedig azt, amely a tanköteles életkor megemelésére vonatkozott.

Tehát ha a párt össze tud gyűjteni 200 ezer aláírást, akkor erről a kérdésről is szavazhatunk: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?”

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher