Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fudan, autópálya-koncesszió, munkanélküli segély – Karácsony is öt kérdésben indít népszavazást

Ez a cikk több mint 2 éves.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is élt a ma reggel hirtelen megnyitott országos népszavazási kezdeményezés lehetőségével. Ahogy arról korábban beszámoltunk, ma reggel váratlanul rendeletben engedélyezte (vagyis tett kivételt a veszélyhelyzeti szabályozások alól) a kormány az országos népszavazásokat. Bár a lépés egyértelműen az Orbán Viktor által bejelentett homofób propaganda népszavazás miatt történt, Karácsony Gergely is élt a lehetőséggel és több, összesen öt hosszú ideje húzódó kérdésben adta be kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodához (NVI). A kérdések:

  • Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év feletti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult a SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Karácsony az NVI épülete előtt elmondta, az elmúlt időszakban sok olyan ügy történt a magyar politikában ami azért kiált, hogy „a népszavazás eszközét használjuk”. A kezdeményezést az MSZP, az LMP és a Párbeszéd politikusai közösen adták be.

Olyan ügyekben kezdeményezett népszavazást amik véleménye szerint mind arról szólnak, hogyan hogyan védjük meg Magyarország jövőjét az Orbán-kormány ámokfutásától.

Olyan kérdésekben, amikkel nem tudunk várni 2022 áprilisáig szerinte, mivel a kormány tudja, hogy milyen csúfos véget fog érni a hatalma, ezért elkezdett csomagolni. Olyan döntéseket akar hozni, amik korlátozzák a következő kormányt és felélik Magyarország jövőjét.

Ilyen „jövőmentő” az első kérdés, a Diákváros és a Fudan ügye. Ez arról szól, hogy a Fudan beruházás helyett, ami nem szolgálja a magyar fiatalság és az ország érdekeit, a Diákváros épüljön meg. A magyar parlament elfogadott egy törvényt, erről szeretnék megüzenni, a kínai partnernek is, hogy a magyar emberek nem akarnak ilyesmit.

Az autópályák koncessziós eljárásban magánkézbe adása a másik jövőmentő kérdés, amit Karácsony szerint „jól tudjuk, hogy kik fognak megkapni”. Ez 35 évre odaadná közbeszerzében „tudjuk kiknek” az autópályák építését, célja, hogy a fideszes oligarcháknak ne keljen versenyezniük, ennek a visszavonását követelik most.

Szintén Magyarország jövőjét alapvetően befolyásoló kérdés, hogy milyen gyorsan tudunk hozzájutni azokhoz a válságkezelő uniós forrásokhoz, amik megnyíltak a tagállamok számára. Más országok sorra zárják le a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal. Tegnap óta azonban világossá vált, hogy az EU nem azért adja a pénzt Magyarországnak, hogy azt szétlopják. Amíg Magyarország nem ad antikorrupciós garanciákat, addig a magyar családok esnek el az EU-s pénzektől. Ezért kérik az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.

„Semmilyen más indok nincs arra, hogy elutasítsa ezt a kormány, mint hogy nem kívánja azt az átláthatóságot amit az EU megkövetel.”

A negyedik kérdés szintén olyan ami a főpolgármester szerint nem várhat. A ma nyilvánosságra került antitest vizsgálatból kiderült, hogy az idős lakosság jórésze, akik kínai vakcinát kaptak nem védettek megfelelően a koronavírus ellen. Az antitest tesztelés célja, hogy a negyedik hullám megérkeztekor a magyar állampolgárok biztonságban tudhassák magukat.

A magyar álláskeresési rendszer Európa legszűkmarkúbb és legridegebb rendszere.

Ezért nyújtják be az utolsó kérdést is, jelentette ki Karácsony. Különösen a koronavírus gazdasági hatásainak tükrében rettenetes a szűkmarkú támogatás, aminek bővítésére az Európai Helyreállítási alap is fedezetet nyújthatna.

„Ez az az öt kérdés amivel meg akarjuk menteni Magyarország jövőjét.”

Orbán Viktor ma reggel bejelentett öt kérdésére egyetlen szóval reagált Karácsony Gergely:

„szánalmas.”

Szánalmas, mert egy tizenkét éve teljhatalommal kormányzó kormány, ami alkotmányozó többséggel bír, ami megszállta a gazdaság, a média különböző terepeit, elfoglalta a független intézményeket és elképesztő mértékben kapott EU-s támogatásokat, egy sorsdöntő választás előtt nem tud az emberek szemébe nézni és elszámolni azzal, hogy mit tett és mit akar tenni.

Más szempontból is szánalmas, mert Karácsony szerint úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány már gonosz sem tud lenni, mert a magyar jogszabályok már mind az öt kérdésben nagyon világosan fogalmaznak. Mint mondta, ezek a kérdések szánalmasak, megvetésre méltók és bár a gonoszság jegyében születtek, már arra sem alkalmasak. Semmilyen logikai kapcsolatban nem állnak sem a kötelezettségszegési eljárással, sem a homofób-törvénnyel, ezek „politikai kapufák”.

Karácsony Gergely elmondta, hogy bár szerinte az Orbán-kormány kérdéseire semmi szükség nem lesz, de ennek ellenére remélik, hogy az ő kérdéseik is rajta lesznek a szavazólapon. Azt remélik, ők adnak majd értelmet ennek a népszavazásnak, így egy öt igenes és öt nemes népszavazás lesz. Minél előbb remélik a népszavazás kiírását.

A teljes sajtótájékoztató itt megtekinthető:

Címlapkép: Mérce/Juhász Vanessza