Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Érdekes pandémia az, ami egy országos népszavazáson nem terjed, de Tatán igen”

Ez a cikk több mint 2 éves.

November óta tehetetlenül – és most már egyre értetlenebbül – követi a kormány rendelkezéseit a tatai Stop Avalon civil mozgalom, miután a legutóbb bevezetett – és azóta többször meghosszabbított – veszélyhelyzet befagyasztotta az Öreg-tó partjára tervezett luxusszálloda megépülése ellen indított népszavazási kezdeményezését. A hányattatott sorsú népszavazás tökéletesen rámutat a rendeleti kormányzás esetlegességére és persze arra is: ha úgy adódik, a kormány nem rest (vissza)élni a hatalmával.

Mint arról a Mércén beszámoltunk, a tatai civilek tavaly októberben kaptak zöld utat, miután a bíróság elutasította Michl Józsefnek, Tata polgármesterének a fellebbezését, amit a népszavazás két kérdésével szemben adott be. Ezután a helyi civilek minden erejüket mozgósítva belevetették magukat az aláírásgyűjtésbe, majd hamar kiderült: kezdeményezésük óriási támogatottságnak örvend. Bár a népszavazás elindításához szükséges aláírásgyűjtésre 30 nap áll rendelkezésre, a határidő előtt sikerült hatezernél is több aláírást összegyűjteniük, bőven túlteljesítve ezzel a népszavazás kiírásához törvényileg szükséges 4175 darabot.

Ettől függetlenül még gyűjtötték volna a fennmaradó 6 napban is az aláírásokat, csakhogy a növekvő koronavírusos esetszámok ekkor meghozták az újabb veszélyhelyzet, ami a mai napig tiltja a helyi népszavazások kezdeményezését, illetve megszakította a már megkezdett aláírásgyűjtéseket. Mint arról beszámoltunk, a bejelentés után óriási riadalmat keltett a Nemzeti Választási Iroda állásfoglalása Tatán, melynek értelmében rövid időre úgy tűnt, a veszélyhelyzet miatt meg kell semmisíteni az aláírásokat. A helyiek felháborodásának köszönhetően végül sikerült tisztázni a helyzetet: az aláíróívek megmenekültek, és azóta is csak arra várnak, hogy végre leadják őket, és megkezdődhessen a népszavazás. A novemberi rendelet szerint „a ki nem tűzött és az elmaradt országos és helyi népszavazást a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni.”

Mint az időközben kiderült, a rendelet a vírushelyzet enyhülésére tekintettel sem helyezhető hatályon kívül, viszont ha Orbán Viktor népszavazást akar tartani, akkor annál inkább.

Mára szinte teljesen kinyitott az ország, a helyi népszavazások tiltása pedig teljességgel érthetetlenné vált. Miközben újra részt vehetünk tízezres tömegtüntetéseken, üldögélhetünk teraszokon, védettségi igazolvánnyal szinte bárhova mehetünk és elbúcsúztunk a maszktól is, helyi népszavazást még mindig nem lehet tartani. Nehéz volt elképzelni, hogy jöhet ennél is abszurdabb helyzet, aztán szerdán megjelent egy kormányrendelet, amely szerint mégse kell kivárni a veszélyhelyzet végét, újra lehet országos népszavazásokat tartani, ezután pedig nem is kellett sokat várni Orbán Viktor nagy bejelentésére a kormány propaganda-népszavazásáról, a helyi népszavazások lehetőségéről azonban szó sem esett azóta.

Tata, 2020. július 11.: A Stop Avalon Tata civil szervezet tünetése az Öreg-tó partjára tervezett ötcsillagos szálloda ellen / Fotó: Dián Ákos, Mérce

A Mércének nyilatkozó Szalay Ildikó, a Stop Avalon Tata alapítója szerint felháborító és minden logikát nélkülöző a kormányzati döntés.

„Rendkívül érdekes pandémia az, ami egy országos népszavazáson nem terjed, de Tatán terjed. Eleve az sem volt korrekt, hogy beszüntették az aláírásgyűjtésünket, hiszen azt le lehetett volna folytatni biztonságos keretek között, mint ahogy addig is biztonságos keretek között folytattuk 3 hétig. Hogy miért nem kaphattuk meg az utolsó hetet, nem tiszta. A jelenlegi helyzetet pedig nem tudjuk értelmezni, teljesen döbbenten állunk a dolog előtt”

– mondta a Mércének Szalay.

Mivel véleménye szerint nagyon nyakatekerten fogalmaz a rendelet, annak megjelenése után egész nap próbálta elérni dr. Horváth József jegyzőt, de nem járt sikerrel. Végül a város aljegyzője erősítette meg kérésére: tényleg kizárólag országos népszavazás indítható, helyi nem, és azt sem lehet tudni, mikor folytatódhat a tatai aláírásgyűjtés.

Szalay lapunknak elmondta, az egyetlen dolog, amit most tehetnek, hogy levélben fordulnak Bencsik Jánoshoz, Tata fideszes országgyűlési képviselőjéhez, melyben megkérdezik, mi a véleménye a helyi népszavazást tiltó rendelkezésről, és indokoltnak tartja-e azt.

A november óta húzódó népszavazási kezdeményezés kilátásai borúsak: Szalay szerint ha most meg is kapnák az aláírásgyűjtésre fennmaradt 6 napjukat, nemsokára megérkezik a járvány negyedik hulláma, és feltehetően újabb hónapokig nem mozdulhat előre az ügy.

Emlékeztet: amikor tavaly benyújtotta a népszavazási kérdéseket, majd ezeket elfogadták és átvette az aláírásgyűjtő íveket októberben, a városi jegyző arról tájékoztatta, hogy csak 2021. júniusa körül kerülhet kiírásra a népszavazás. A fájdalmasan hosszú idősáv ráadásul normál működési rendre, nem pandémiás időszakra értendő, amit – mint azt jelenleg is tapasztalhatjuk – tovább hosszabíthatnak újabb veszélyhelyzetek.

Szalay szerint, ha el is jutnának az aláírásgyűjtési szakasz lezárásáig, senki nem tud most arra válaszolni, mikor lehetne megtartani a népszavazást.

Szalay Ildikó, a Stop Avalon Tata alapítója felszólal az Öreg-tó partjára tervezett luxusszálló elleni tüntetésen. Fotó: Mérce

A tatai népszavazás célja, hogy megakadályozza az állam által előszeretettel támogatott Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon 120 szobás, tóparti luxusszállodájának megépülését. A legnagyobb tét egyértelműen a tó környezeti értékeinek megőrzése, amelyeket olyan jelentős nemzetközi garanciák védenek, mint például a Natura2000 és a Ramsari-egyezmény (a tó partja pedig egyébként is természetvédelmi terület), hiszen minden évben itt telel át több tízezer vadlúd, valamint a műemlék- és városvédelmi szempontok sem elhanyagolhatók.

A legkétségbeejtőbb a jelenlegi helyzetben, hogy miközben a népszavazást parkolópályára állította a veszélyhelyzet, a tatai városvezetés elkezdte előkészíteni a Helyi Építési Rendeletet módosítását. Méghozzá olyan módon, hogy a tópartra, az Esterházy-istálló műemlék épülete és a volt lovaspálya területére szállodát is lehessen építeni, a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis ez nem lehetséges. Miután a civilek hangot adtak azzal kapcsolatos aggályuknak, hogy a lakosság csak online véleményezhette az új városi koncepciót, végül személyes lakossági tájékoztatókat hirdetett meg az önkormányzat júniusban. A Stop Avalon csoport azonban nem volt elégedett, hiszen ezek az alkalmak nem voltak egyenlőek egy lakossági fórummal, ahol nemcsak egyoldalúan közvetítik a terveket a lakosság felé, hanem kérdéseket is fel lehet tenni.

Az új építési szabályozás már idén novemberben érvénybe léphet, és bár a szállodaberuházást tervező Avalonról jó ideje nem hallani a városban, nem lehet tudni, mit hoznak a következő hónapok. Egy biztos: népszavazást nem.

Az Agárd és Gárdony között található szabadstrand eladásáról és beépítéséről szintén helyi népszavazási kezdeményezés indult tavaly októberben. Ez a tataihoz hasonlóan folytatásra vár.

Címlapkép: Mérce