Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Engedélyezte a Törvényszék a tatai Öreg-tó kapcsán benyújtott kérdéseket, jöhet a népszavazás

Ez a cikk több mint 3 éves.

Michl József Tata polgármestere a Facebook oldalán tette közzé, hogy a mai napon megérkeztek a Helyi Választási Irodához a Győri Törvényszék végzései, melyek a Helyi Választási Bizottság döntéseit négyből három esetben helyben hagyták. Azaz a ma éjféltől hivatalosan is elstartolhat a tatai Öreg-tó partjára tervezett Avalon szálloda megépítése elleni népszavazás kampánya.

A polgármester, aki korábban maga fellebbezett a négyből a Válaszási Bizottságon átjutó két kérdés ellen, ma már úgy fogalmazott:

„Mindez jól bizonyítja, hogy Magyarországon és Tatán is működik a jogállam és a demokrácia intézményrendszere. Örülök annak, hogy a maga nemében egyedülálló, közel 50 órás, több mint 1000 résztvevővel lezajlott fórumsorozat után most ismét Tatán láthatjuk ennek a megnyilvánulását.”

Szalay Ildikó a Stop Avalon! Tata szervezet képviselője lapunknak elmondta, a Törvényszék amellett, hogy a polgármester út által fellebbezett két kérdést helyben hagyta, az ő ügyvédjük fellebbezésének helyt adva egy további kérdést is hitelesített. Így most a korábbi kettő helyett három kérdésben indulhat aláírásgyűjtés népszavazás kiírására.

Szalay elmondta azt is, a hitelesített aláírásgyűjtő íveket ezekben a percekben vette át a város jegyzőjétől, így nulla órától ténylegesen meg is indulhat a gyűjtő kampány. A népszavazás kiírásához kérdésenként 4175 aláírásra van szükség, a nagyjából 10%-os hibahatárral számolva így 4500 aláírás összegyűjtését tervezi a szervezet.

A Törvényszék által elfogadott három kérdés:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit.

Ahogyan arról a Mércén többször is beszámoltunk, az állami támogatásokban részesülő  Hell Energy csoport[1] alá tartozó Avalon szállodalánc egy 120 szobás, luxushotelt építene a tatai Öreg-tó partjára, ezzel veszélyeztetve mind a közeli erdő, mind a tó élővilágát, melyeket egyébként különböző egyezmények is védenek.

A tó partján annak megóvása érdekében több demonstrációt, sőt egy tó-átölelő élőláncot is tartottak már. Az ügyben korábban írt cikkeink itt, illetve szeptemberben a Mércén egy tematikus hét keretében a víz tematikáját jártuk körbe, ezek a cikkeink itt találhatóak.

[1] – a cikk korábbi verziójában valótlanul állítottuk, hogy a Hell Energy csoport Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozik. A hibáért elnézést kérünk.

Címlapkép: Mérce