Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négyből kettő átment a választási bizottságon a tatai szállodaépítés elleni népszavazási kérdések közül

Ez a cikk több mint 3 éves.

Négy kérdésből kettőt átengedett a Helyi Választási Bizottság (HVB) abból a  népszavazási kezdeményezésből, amellyel tatai civilek éltek a Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon a helyi Öreg-tó partjára építendő szállodájának terve ellen. Legutóbb a helyi ellenzéki képviselők nyújtottak be népszavazási indítványt és fogalmazták meg a kérdéseiket az építkezéssel kapcsolatban, de azokat a Helyi Választási Iroda mind lesöpörte. Most 15 nap áll rendelkezésre a fellebbezéshez.

De miért kell megvédeni az Öreg-tavat?

Az üggyel korábban foglalkoztunk a Mércén, a csoport alapítóival beszélgettünk arról, miért is problémás az ügy, a helyzetet részletesen bemutató cikkünket mindenkinek melegen ajánljuk.

Dióhéjban arról van szó, hogy az állami támogatásokban részesülő Hell Energy alá tartozó Avalon szállodalánc egy 120 szobás luxushotelt építene az Öreg-tó partjára, ezzel veszélyeztetve mind a közeli erdő, mind a tó élővilágát, melyeket egyébként különböző egyezmények is védenek. [1]

Civilek, környezetvédők helyből és az ország más részeiből is tiltakoznak az egyedülálló természeti és épített értékek – mint a vadludak éves áttelelése és a vízparti erdő, vagy az egykori Esterházy-lovarda – rombolása ellen, melyre a huszonkétezres lakosú város kormánypárti polgármestere a járvány idején egy személyben adott engedélyt a terület átminősítésével, noha ebben a fideszes közgyűlési többség minden bizonnyal támogatta volna.

További részletek júliusi cikkünkben.

A HVB üléséről részletes beszámolót osztott meg a tiltakozó civilek Facebook-oldala pénteken délután, külön kitérve arra is, hogy mely kérdéseket milyen arányban és indokok mentén szavazták meg vagy lea HVB tagjai.

Az első benyújtott kérdés így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”

A beszámoló szerint az út építésének tilalmáról szóló kérdést a HVB elnöke, Szalai László amiatt javasolta elutasítani, mert egyrészt „nem rendeltetésszerű joggyakorlást vél felfedezni, másrészt az útépítés szerinte nem önkormányzati hatáskör”. A civilek jelen levő jogász támogatói ezt egyértelműen vitatták, mert szerintük az 1841-es helyrajzi számmal ellentétben a lehetséges utak telkei önkormányzati tulajdonban vannak, azaz a tulajdonos igenis eldöntheti, akar-e utat építeni. Ám ezt az érvet érdemben nem vitatták, a szavazás után 2:1 arányban elutasították a kérdést.

A második kérdést azonban már 3:0 arányban megszavazta a HVB, ez az Építési Szabályzat módosításáról szól azt megcélozva, hogy a településképi rendelet a 1841 hrsz tekintetében maradjon a februári állpotában:
„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
A harmadik kérdést szintén megszavazta a HVB, ez pedig a következőképpen szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit.”

Ezt a HVI (Jegyzőség) azért javasolta elutasítani, mert túl általános a kérdés, és nem is egyértelmű a választópolgár számára, ám – mint a Stop Avalon oldalán írják, az ellenzők meglepetésére – hitelesítésre javasolta a HVB elnöke, és 2:1 arányban átment.

A negyedik kérdést ugyanebben a formában egyszer már megpróbálták átnyomni a bizottságon, ám ahogy akkor, úgy most is elvérzett. Ez így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a tatai Önkormányzat csak abban az esetben valósítsa meg a TOP-1.2.1-16-KO1-2017-00003 jelű, az Angolkert Malomkert – Angolkerti rehabilitáció III. üteme nevű pályázatot és a CULTPLAY – Interaktív tematikus parkok – malommúzeum – SKHU/1601/1.1/209 projekteket, ha azokat a 3305/2 és a 3305/10 hrsz – ú, az egykori Kristály fürdő területének bevonása nélkül is meg tudja tenni?”

Korábban a helyi ellenzéki képviselők nyújtottak be népszavazási indítványt és fogalmazták meg a kérdéseiket, amit a HVB elutasított. Az ellenzéki képviselők ezt nem fellebbezték meg, ezért a fellebbezési idő lejárta után percre pontosan 2020. július 20-án 16.00 órakor a Stop Avalon Tata jogászai által megfogalmazott új kérdéseket a civilek nyújtották be a HVI felé.

A döntések jogerőssé leghamarabb csak augusztus végére válhatnak, így az aláírásgyűjtés szeptember első felében indulhat meg.

Önkormányzati rendelet szabályozza, hány aláírás kell a népszavazás kezdeményezéséhez. A népszavazásról szóló törvény szerint az adott településen élő, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazati joggal rendelkezők minimum 10%-a, maximum 25%-a lehet megszabva a rendeletben. Tatán ez a szám 20%.

Július 11-én a városi civilek nagyszabású demonstrációt is tartottak a hotellánc tervei ellen, amelyről a Mérce is közvetített.

[1] – A cikk korábbi verziójában valótlanul állítottuk, hogy a Hell Energy csoport Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozik. A hibáért elnézést kérünk.

Címlapkép: Avalon szállodalánc beruházás / Facebook