Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Részletesen cáfolták a civilek az Avalon állításait: nem engedik, hogy Tatán szálloda épüljön

Ez a cikk több mint 3 éves.

Beadták átfogalmazott és átdolgozott, helyi népszavazási kezdeményezésüket azok a tatai civilek akik mindenáron meg kívánják akadályozni, hogy az város közepén található Öreg-tó mellett ötcsillagos, óriás luxusszállodát építsen fel az állami támogatásokban részesülő [1] Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon Centrum Kft.

Az Avalon Lake projekt keretében ugyanis, a szakértők szerint, a tó élővilágát, és a helyiek életét is gyökeresen megváltoztató építkezések, erdőirtások, és a mélygarázs kivitelezésével a Ramsari nemzetközi egyezmény által védett vízi élővilág, a környezet és a városlakók érdeke egyaránt sérülhet.

Miután július 11-én a városi civilek nagyszabású demonstrációt is tartottak a hotellánc tervei ellen, Michl József, a város fideszes polgármestere megígérte, a tataiak „beleszólhatnak” majd a hotel tervezésébe. A tiltakozó civilek már ekkor felhívták arra a figyelmet, nem beleszólást akarnak, hanem azt, hogy a szálloda ne épüljön meg a kiválasztott, tóparti helyszínen.

Korábban a helyi ellenzéki képviselők nyújtottak be népszavazási indítványt és fogalmazták meg a kérdéseiketa, amit a HVB elutasított. Az ellenzéki képviselők ezt nem fellebbezték meg, ezért a fellebbezési idő lejárta után percre pontosan 2020. júl.20-án 16.00 órakor a Stop Avalon Tata jogászai által megfogalmazott új kérdéseket a civilek- benyújtották a HVI felé.

A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a tegnap délután, a HVG Online felületén megjelent, az Avalon Centrum Kft-től származó információk ellenére a cég továbbra sem „fújt visszavonulót”, és nem is hátrált meg semmiben.

Szalay Ildikó, a Stop Avalon Tata! szervezet képviselője a Mércének elmondta, egyáltalán nem volt szó olyan állításokról, amelyeket a cég – láthatóan új kommunikációs stratégiája keretében a HVG-nek tett. Így például, mint elmondta,

őket nemhogy nem kereste meg a cég az új koncepcióval kapcsolatban, de amikor Szalay egy lakossági fórumon szeretett volna az Avalon képviselőinek bemutatkozni, akkor a cég képviselője egyszerűen hátat fordított neki.

Frivaldszky véleményét idézve Szalay is elismételte, hogy a helyi rendeletek álláspontjuk szerint világosan fogalmaznak, szálloda és mélygarázs sem építhető a kérdéses, fákkal borított tóparti területre.

„Visszavonuló majd akkor lesz, ha a beruházó teljes mértékben eláll a szándékától. […] A fórumokon az Avalon hallgatott arról, hogy a cikk szerint tény hogy építkezni fognak. Szeidemann Ákos azonban tegnap egy újhegyi lakossági fórumon szembesítette a cég képviselőjét és a jelen lévő önkormányzati képviselőket a cikkel, ezt követően a Stop Avalon lakossági mozgalom képviselői a fórumról kivonultak.”

Kiemelte, a lakosságot megosztó kísérletekre „nem hajtanak fejet”, és kitartanak a helyi népszavazási kezdeményezés mellett, annak a cégre és Tata városvezetésére nézve negatív következményeit pedig egyszerűen el kell fogadniuk. További aggályként Szalay azt is megemlítete, hogy a cég által a hírportálnak körülírt „új, kisebb szálloda” koncepciójáról eddig semmiféle tervet, koncepciót és információt nem láttak, arról csupán a cikkből értesültek.

A HVG tegnapi cikkében Tóth Róbert, az Avalon ügyvezetője azt állította „a korábban bemutatottnál kisebb szállodát tervez építeni a tatai Öreg-tó partjára az Avalon Center Kft.”, és hogy a kompromisszum keretében a szálloda más formában ugyan, de „mindenképpen meg fog épülni.”

Szalay elmondása szerint a HVG újságírója a cikk élesítése előtt sem őt, sem pedig a Stop Avalon! Tata civil csoport más tagjait nem kereste meg.

Az történtekkel kapcsolatban kerestük az Avalon szállodalánc-beruházás kommunikációért felelős munkatársait is, az iránt érdeklődve, vajon miért nem egyeztettek eddig a civilekkel, és hogy mikorra várható az új, kisebb szálloda koncepciójának nyilvánosságra hozatala. A cég holnapra ígért választ, amint ez megérkezik, cikkünket frissítjük.

[1] – a cikk korábbi verziójában valótlanul állítottuk, hogy a Hell Energy csoport Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozik. A hibáért elnézést kérünk.

Címlapkép: Dián Ákos, Mérce