Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezren ölelték körbe az Öreg-tavat, a partjára tervezett szálloda ellen tiltakozva

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tó-átöleléssel tiltakoztak több ezren a tatai Öreg-tó partjára tervezett szálloda ellen. A tüntetők a parton élőláncban, a vízen csónakokban a levegőben pedig sárkány repülő után húzott „védd a partot” felirattal is demonstráltak. A helyszínen lévő kollégánk információi szerint az akció sikerességéhez legalább 4000 emberre van szükség, ennyien kellenek a tópart kijelölt szakaszának, és a vízi csónak-vonal feltöltéséhez. Élő közvetítésünk a helyszínről:

 

A tatai Öreg-tavon és a környező vizeken telel át évente több tízezer vadlúd. Ez az esemény minden évben a természet és a város összefonódásának különleges élményét hozza el a helyieknek és az ide látogatóknak. Miközben a vadlúd sokadalom Tata egyik legnagyobb látványossága, az egyik legféltettebb kincse is, amit akár egy kis beavatkozás is könnyen tönkretehet – írtuk nemrég a beruházásról szóló cikkünkben.

Korábban a Mércén is beszámoltunk arról, hogy

az állami támogatáskban részesülő Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon szállodalánc [1] egy 120 szobás luxushotelt építene az Öreg-tó partjára, ezzel veszélyeztetve mind a közeli erdő, mind a tó élővilágát.

Az élőlánc a tó partján, az alakuló csónaklánc kijelölt vonalával. Fotó: Mérce

Civilek és környezetvédők is tiltakoznak az egyedülálló természeti és épített értékek – mint a vadludak éves áttelelése és a vízparti erdő, vagy az egykori Esterházy-lovarda – széttúrása ellen, melyre a 22 ezres lakosú város kormánypárti polgármestere a járvány idején egy személyben adott engedélyt a terület átminősítésével. Az ügy miatt júliusban tüntetést is tartottak, a tatai civilek pedig népszavazási kezdeményezést indítottak a beruházásról, és 4 kérdésükből 2-t át is engedett a Helyi Választási Bizottság – az aláírásgyűjtés szeptemberben indulhat meg.

„Stop Avalon Tata” feliratú molinó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Avalon, a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodája elleni élőláncos tüntetésen. Fotó: Mérce

[1] – a cikk korábbi verziójában valótlanul állítottuk, hogy a Hell Energy csoport Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozik. A hibáért elnézést kérünk.

Címlapkép: Mérce