Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Amink még van, azt foggal-körömmel védenünk kell”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több ezer ember gyűlt össze Tatán szeptember 19-én, hogy jelképesen átölelje az Öreg-tavat. Miután tavasszal fény derült rá, hogy a Hell Energy-csoporthoz tartozó Avalon szállodalánc megvásárolt két tóparti telket, melyekre egy ötcsillagos, 120 szobás szállodát készül építeni, a most kihasználatlanul álló Esterházy-lovarda műemlék épületét pedig étteremmé alakítaná át, a tataiak aggódni kezdtek az általuk féltve őrzött tóért.

Néhány aggódó helyiből pár hét alatt 14 ezer fős, szakmai szervezetekkel megtámogatott ellenzői csoport jött létre. Michl József, Tata fideszes polgármestere ennek ellenére továbbra is hangos kisebbségként hivatkozik rájuk, ő ugyanis bizonyos feltételekhez kötve ugyan, de a beruházás megvalósítása mellett áll.

Az önkormányazt az Avalon terveire szabva változtatna az építkezést akadályozó helyi építési szabályozásokon, ami azért rendkívül aggályos, mert a szállodaépítésre kiszemelt telkek szomszédságában Natura 2000-es terület található, a tó madárvilágát pedig Ramsari-egyezmény védi, ugyanis minden évben itt telel át több tízezer vadlúd.

A beruházás ellen szintén tiltakozó Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint reális az attól való félelem, hogy a hosszadalmas építkezés, illetve a már működő szálloda fényszennyezése annyira megzavarná a vadludakat, hogy eltűnnének a tó környékéről, ami hatalmas veszteség lenne az egész országnak, hiszen ezzel épp Tata különlegessége, a természet és a város összefonódásának törékeny egyensúlya borulna fel visszafordíthatatlanul.

A vízpartok beépítése ellen folytatott harc egyre nagyobb jelentősségel bír hazánkban, hiszen hasonló helyzet alakult ki a Balaton több településén, a Velencei-tónál, a Fertő-tónál és a Dunakanyarban is, ahol a helyi közösségeknek rendre saját önkormányzatukkal szemben kell kiállniuk. Bár nagy távolságok választják el őket egymástól, a partokat védők felismerték közös céljukat, ezért – mint az videónkból is kiderül – igyekeznek minél szorosabban együttműködni és kiállni természeti értékeink védelmében.

A tatai Öreg-tó ügyéről itt olvashatsz bővebben, a legfrissebb fejleményekről pedig itt írtunk nemrég.

A videót készítette: Csengel Karina, Pósfai Orsolya és Kiss Soma Ábrahám

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!

Címlapkép: Tiltakozók a tatai Öreg-tó átölelésénél. / Mérce