Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jóváhagyta a képviselő-testület, hogy beépíthessék a gárdonyi strandokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdai rendkívüli ülésén megszavazta a gárdonyi képviselő-testület a helyi építési szabályzat(HÉSZ) módosítását, ami alapján meghatározott feltételek szerint beépíthetőek lesznek a település part menti strandjai. Egyúttal kiemelt fejlesztési területnek is minősítették a helyszíneket – erről a Velencei-tó parti  település strandjaival kapcsolatos konfliktusokról rendszeresen hírt adó Gárdonyi Közlöny nevű Facebook-oldal számolt be még csütörtökön, de a település önkormányzatának honlapja is is hírt adott a HÉSZ átírásáról.

Megszavazták, ezentúl beépíthetők Gárdony part menti területeiAhogy az várható volt a tegnapi rendkívül…

Gepostet von Gárdonyi közlöny am Donnerstag, 3. September 2020

A beszámoló szerint a következő módosításokat végezhetik el a strandokon:

  • 1. Pisztráng strand és kemping: a határozati javaslat alapján a terület ezután felparcellázható lesz 1100m2 területekre. A teljes terület 30 százaléka beépíthető lesz és üdülőterület helyett különleges intézményi – szállás, vendéglátás terület-felhasználásra változna. A módosítás szerint a zöldterület csökken, a felépíthető épület magassága 9,5 méterben lett maximalizálva.
  • 2. Park Strand: a határozati javaslat alapján a terület ezután felparcellázható lesz 6000m2 területekre. Beépíthető lesz a teljes part menti szakasz, 30 méteren belül is, és a strand területének 30 százaléka, 10,5 méter építménymagassággal.
  • 3. Sirály Strand: a határozati javaslat alapján a terület ezután felparcellázható lesz 4000m2 területekre. Beépíthető lesz a teljes part menti szakasz a part vonalától 20 méterig, a strand területének 30 százaléka, 9,5 méter építménymagassággal.
  • 4. Napsugár Strand: a határozati javaslat alapján a terület ezután felparcellázható lesz 6000m2 területekre. Beépíthető lesz a teljes part menti szakasz, 30 méteren belül is, és a strand területének 30 százaléka, nincs maximalizálva az építménymagasság.

Az önkormányzat honlapján olvashatók szerint „a partnerségi egyeztetési eljárás során beérkezett észrevételeket, javaslatokat megvitatta és azokat az állami főépítész részére a szakmai véleményezési eljárás lefolytatásához szükséges dokumentáció és indokolás összeállítása során részben figyelembe vette”. A Gárdonyi Közlöny beszámolója már konkrétabban fogalmaz: a döntéssel ellentétes lakossági szándékot, javaslatokat elutasították, mert azok

„nem felelnek meg az önkormányzat településfejlesztési és ingatlan-hasznosítási elképzeléseinek”.

Mint arról a Mércén már beszámoltunk, a szeptemberi rendkívüli testületi ülés előzménye az volt, hogy helyi civilek augusztusban demonstrációval egybekötve nyújtottak át petíciót Gárdony fideszes polgármesterének, Tóth Istvánnak, miután felmerült, hogy az önkormányzat a helyi építési szabályzat módosítását tervezi, így az eddigi zöld és szabadon használható területek helyére épületeket emelhetnének, a szabadstrandokat pedig lezárhatnák.

Miután szerdán a kilenc kormánypárti képviselőt a  soraiban tudó testület megszavazta az építési szabályzat módosításáról szóló határozatot, Tóth István polgármester Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést amelyben a beépítés elleni nyári tiltakozássorozatot egy „egész nyáron át tartó vajúdásnak” nevezi, és azt sérelmezi, hogy azt nem egy bejegyzett civil szervezet, hanem egy szerinte „közös érdekeik alapján együtt dolgozó csoport” szervezte, amelynek rendezvényein  – mint fogalmaz – a „megjelenő pártfunkcionáriusok, a balliberális média kiemelt figyelme és gátlástalan hazudozása, valamint az „aláírásokat” bonyolító Magyarhang Nonprofit Kft. profilja alapján” szerinte „határozottan politikai jellegű tevékenységet” folytattak. Tóth arról is beszámol, hogy augusztus 27-én az önkormányzat képviselői tárgyaltak a tiltakozó civilekkel.

Tisztelt Gárdonyi Polgárok!Az egész nyáron át tartó vajúdás után a „civilek” szószólójának kérésére a Polgármesteri…

Gepostet von Tóth István am Freitag, 4. September 2020

A Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoportban csoportban a civilek reagáltak Tóth megjegyzéseire, visszautasítva azt, hogy a polgármester összemossa az ingyenes fürdőzéssel kapcsolatos követelésüket az ellenzéki pártok akcióival.

„Bizonyára szokatlan és félelmetes az ön számára, hogy mindenféle előzetes bejegyzés, jogi forma nélkül állnak össze emberek, százak, ezrek, helyi lakosok, helyi ingatlantulajdonosok, mint annak az adónak a megfizetői, amelyből ön és munkatársai a fizetésüket kapják, kritizálni merik a döntéseit, és érvényesíteni kívánják a Velencei tó vizéhez való jogukat”

-írják.

A polgármester azt is a civilek szemére vetette, hogy a civilektől kapott petíció bejegyzései aláírásnak „semmiféle értelemben nem nevezhetők”, mire a tiltakozók emlékeztették, hogy a petíció nem népszavazási kezdeményezés volt, ahol az aláírásokat hitelesíteni kell, hanem vélemények mérésére szolgált, 10 pontos követelésük pedig ezrek véleménye alapján véglegesítődött.

A polgármester korábban azzal kommentálta a petíciót, hogy feltételekkel ugyan, de „Gárdonynak, mint üdülővárosnak, igenis szüksége lenne szállodára”.

Mint arról szintén beszámoltunk, az önkormányzat ugyancsak augusztus végén a szabadstrand egy részét privatizálta.