Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nemzetközi tiltakozás indult a Fertő tó partján tervezett gigaberuházás ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Levélben fordult az UNESCO Világörökségi Központjának igazgatójához húsz ország harminc civilszervezete a Fertő tó védelmének érdekében. Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize partján immár két éve kerítés fogadja az odaérkezőket, aki strandolni szeretne annak át kell mennie Ausztriába, mivel, a civilek tiltakozása ellenére a kormány egy óriási luxus szállodát és több száz hajó befogadására alkalmas kikötőt tervez, ezzel teljesen megváltoztatva a tó partjának látképét.

A civilszervezetek levelükben úgy fogalmaznak:

„A helyi magyar és osztrák lakosok UNESCO Világörökségi központnak küldött figyelmeztetései ellenére nincs jele annak, hogy a magyar kormány a tó soproni partján tervezett idegenforgalmi infrastruktúra-fejlesztéseket újragondolná.

A turizmus az egyik kiemelt veszélyforrás a terület természeti értékeire, és a tervezett beruházás éppen a turizmus fejlesztését javasolja az alábbi elemekkel: szálláskapacitások növelése a kultúrtáj magyar komponensének magterületén belül egy kemping, motel és 100 szobás 4 csillagos szálloda építésével; a gépjármű forgalom növelése 800 férőhelyes parkoló építésével; az idegenforgalmi használat növelése új teniszpálya építésével, és a meglévő vitorlás- és evezős kikötő férőhelyeinek növelésével.”

Ezek a fejlesztések nincsenek összhangban az UNESCO Világörökségi helyszínek számára kidolgozott működési útmutatóval.

A Fertő-tó Barátai elnevezésű helyi civil mozgalom szerint nem vizsgáltak alternatív fejlesztési lehetőségeket és a helyi közösségek nem vettek részt átlátható módon a tervezési szakaszban. A kiadott építési engedély környezeti hatásvizsgálaton (KHV) alapul, amelyet jelenleg az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága vizsgál.

A fentiekre hivatkozva kérik az UNESCO Világörökségi Központot, hogy ösztönözze a Világörökségi Bizottságot a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj felvételére a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

„Azonnali cselekvésre van szükség, hogy az említett világörökséget a jövő generációk számára megmentsük!”

Nem a Fertő tó az egyetlen hely, ahol a kormány és az ahhoz közeli vállalkozások gigaberuházásokkal tennék tönkre a vízpartot és a helyiek fürdőzési, kikapcsolódási lehetőségeit:

Tatán, az állami támogatásokban részesülő Hell Energy cégcsoport tagja, az Avalon szállodalánc májusban bejelentette hivatalosan: megvásárolt az Öreg-tó partján két telket, amelyekre egy ötcsillagos, 120 szobás szállodát készül építeni, a most kihasználatlanul álló Esterházy-lovarda műemlék épületét pedig étteremmé alakítaná át.[1]

A bejelentés nagy port kavart, júliusban ezrek tüntettek a terület beépítésének terve ellen, elsősorban civilek, a „Stop Avalon!” szervezésében. Az Öreg-tó ügyéről itt írtunk bővebben.

A tüntetésen egyébként Major Gyula, a Fertő tó Barátai egyesület elnöke is felszólalt, elmondta, hogy véleménye szerint együtt kellene működniük a fertő-taviaknak, tataiaknak, de még a balatoniaknak is, hogy közösen forduljanak az EU-hoz, és közösen lépjenek fel a tavakat tönkretevő kormányzati hátszelű tőke ellen.

A Velencei-tó partjának beépítése ellen egy hete tüntetést szerveztek és petíciót indítottak. Itt a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani szeretné a helyi építési szabályzatot, így az eddigi zöld és szabadon használható területek helyére épületeket emelhetnének, a szabadstrandokat pedig elzárhatnák a köz elől.

(MagyarHang, Mérce)

[1] – A cikk korábbi verziójában valótlanul állítottuk, hogy a Hell Energy csoport Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozik. A hibáért elnézést kérünk.