Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civilek tiltakoznak a Velencei-tó partjának beépítése ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Civilek tiltakoznak a Velencei-tó partjának beépíthetősége ellen, az aHangon indítottak petíciót ügyük érdekében, valamint szombaton délelőtt 10 órától egy tüntetést is tartottak a tó partján, a népszerű strandjáról is ismert Agárd településen. A rendezvényen részt vettek Schmuck Erzsébet és Kendernay János, az LMP társelnökei, valamint Angyal Károly Tibor pártigazgató is.

A demonstráció oka, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani szeretné a helyi építési szabályzatot, így az eddigi zöld és szabadon használható területek helyére épületeket emelhetnének, a szabadstrandokat pedig elzárhatnák a köz elől.

A Velencei-tó partján a mai napig viszonylag sok a szabadstrand, legalábbis a Balatonhoz viszonyítva mindenképp, ahol szinte már egy talapalatnyi föld sincs, ahol szabadon férhetne hozzá az egyszerű földi halandó a tó partjához és a vízhez, anélkül, hogy belépőt kellene fizetnie (vagy partmenti villát kellene vásárolnia).

A civilek szeretnék megőrizni ezt az állapotot, sőt, ha lehet úgy fejleszteni a tó környékét és a partot, hogy a kikapcsolódási lehetőségek minél szélesebb kör számára nagyon olcsón, amennyiben lehet, ingyenesen hozzáférhetők legyenek, és ne jusson a tó a Balaton sorsára.

A Velencei-tó portál közzé tette Facebook oldalán Wirth Gábor a Szent István Egyetem doktori iskolájának hallgatójaként kidolgozott doktori dolgozata vonatkozó fejezetének részletét is (Csobán Zoltán szerkesztésében), melyben a tó körüli turisztikai fejlesztések kérdését járja körül (a teljes dolgozat itt érhető el).

Ebből is kiderül, hogy a tó körüli infrastruktúra fejlesztésre szorul, ugyanakkor ahogy azt az építési szabályzat megváltoztatása ellen tiltakozó civilek kiemelik, ezt a helyiek, valamint a helyben víkendház-tulajdonosok érdekeinek figyelembe vételével tető alá hozni.

Ennek nem felel meg, hogy a helyi építési szabályzat módosítása értelmében lehetőség nyílik olyan partmenti sáv beépítésére is, melyet korábban szabadon hagytak, így a tóért aggódók szerint semmi akadálya nem lenne annak, hogy szállodák, lakóparkok épüljenek a területre – ellenben úgy látják, több lepukkant szálloda, üdülőterület is van a tó partján, ha a befektetők szeretnének, azokkal kezdhetnének valamit.

A magyarországi vízpartok egyre nagyobb részén terjeszkedik a (jellemzően a NER-hez köthető) tőke, olyan szállodákat, vízpari üdülőket, üdülőházakat felhúzva, melyek mindössze egy szűk elit érdekeit szolgálják, ellenben széles tömegeket fosztanak meg a vízpart élvezetétől, a Balaton mellett a tatai Öreg-tó partjára tervezett szálloda is ebbe a tendenciába illeszkedik.

Noha július 23-án tartottak lakossági fórumot a témában, ezen a civilek véleménye szerint nem érdekelték a városvezetést az aggályaik.

Az viszont Kendernay János, az LMP társelnökének fotóin látszik, hogy vannak partszakaszok, ahol most is komoly munkákat végeznek földmunkagépekkel, kerítéssel.

Kérdéseinkkel megkerestük a gárdonyi önkormányzatot, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A civilek petíciója:

PETÍCIÓ
a szabad és tiszta partszakaszokért
mert nem akarunk parttalanok lenni és nem akarunk parttalan vitát

  1. Követeljük, hogy Gárdony Város Önkormányzata Agárd és Gárdony partjainál a jelenleginél sokkal több helyen, legalább kilométerenként biztosítsa mindenki számára szabadon és ingyenesen a vízhez jutás lehetőségét, és a gárdonyi állandó lakosok, az ingatlan tulajdonosok és családtagjaik számára a fizetős strandok ingyenes használatát!
  2. Követeljük, hogy Agárdon és Gárdonyban legalább 500 méterenként, de a mólóknál mindenképpen, bárki által használható, a vízi sporteszközök (pl. szörf, kajak, kenu, sup, stb.) vízre helyezésére alkalmas sóják, rámpák és stégek álljanak rendelkezésre!
  3. Követeljük, hogy a Velencei tó jellegéhez tartozó horgászatot őrizzék meg, ennek érdekében a meglévő horgász csónakkikötők változatlanul maradjanak meg, legyenek azok elérhető áron hozzáférhetők a kisebb jövedelemmel rendelkezők számára is, és a parton több helyen alakítsanak ki horgászásra alkalmas szabad partszakaszokat!
  4. Követeljük, hogy Agárdon, de különösen a vízpart közelében, így a mólón, a mólóhoz vezető úton, az önkormányzat által fenntartott parkolókban, sétányokon, bicikli utakon, a kihelyezett padok mellett több, legalább 200 méterenként elhelyezett köztéri szemetest helyezzenek ki, és azokat rendszeres ürítsék!
  5. Követeljük, hogy a Gárdony Város Önkormányzata biztosítson a szelektíven gyűjtött és a veszélyes hulladék lerakására hulladéklerakó szigeteket.
  6. Követeljük, hogy tiltás helyett Gárdony Város Önkormányzata építsen ki megfelelő kutyafuttató helyeket és jelöljön ki kutyák fürdetésére partszakaszt.
  7. Követeljük, hogy az önkormányzat a tóparttól számított 30 méteres sávban semmilyen épület építését ne engedélyezze, építsen ki a parton sétányokat, biztosítson fürdőhelyeket, és a fizetős strandokon biztosítsák a szabad bejárást a korábbi rendnek megfelelően 18 órától kezdődően, és ne zárják le a fizetős strandok partjait a közösség elől éjszakára.
  8. Követeljük, hogy önkormányzati rendelet mondja ki a Gárdony közigazgatási területéhez tartozó tóparti területen, és az attól számított 30 méteres sáv területén lévő ingatlanok vonatkozásában az elidegenítési tilalmat, valamint az 5 évet meghaladó időtartamú bérleti és haszonbérleti tilalmat.
  9. Követeljük, hogy a 2000. január 1.-ét követően a Gárdony Város Önkormányzata által értékesített azon vízparti ingatlanokat, amelyek az értékesítést megelőzően a közösség használatában álltak, az Önkormányzat kisajátítási eljárás keretében vegye ismét tulajdonába és adja vissza a közösség használatába.
  10. Követeljük, hogy Gárdony városa mindennemű jövőbeni fejlesztést a fenntartható fejlődés, a 2010.-ben megszerzett ökováros címmel járó kötelezettség, a Velencei-tó természetes élővilága, partjai, nádasai megőrzése és az itt élő és az itt adózó emberek egészséges környezethez való joga, és a szabad vízhez jutásuk biztosítására tekintettel valósítson meg.