Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg csak az eliteknek marad a Balaton partja?

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 20. század második felében a Balaton az alsó középosztály és a középosztály nyári üdülőhelyévé vált, de az elmúlt évek történései és az új Balaton-törvény átalakíthatja a tóról kialakított képünket és a lehetőségeinket is a várhatóan egyre melegebb nyarakon a vízparthoz jutásra.

A 24.hu írta meg, hogy Mészáros Lőrincék a balatonszemesi Vadvirág kemping helyére építenek luxuslakóparkot. Bár a beruházás korábban elakadt, most az új Balaton-törvény a tőkét és a leggazdagabbakat támogató új rendelkezései miatt eltűnhet a kemping, hogy a helyére a leggazdagabbak luxusapartmanjai épüljenek fel.

Persze a helyzet nem egyedülálló. Az elmúlt években egyre inkább a partra húzzák fel a nagy apartmanházakat, egyre kevesebb a szabadstrand és a kemping, hogy helyüket átvegyék a luxus- vagy felső kategóriás nyaralók. Keszthelyen az ezt lehetővé tévő szabályzat ellen népszavazást is kezdeményeztek, ami miatt vissza is vonták a Tiborcz Istvánnak és Mészáros Lőrincek kedvező rendelettervezetet.

De persze nem csak a luxusapartmanok, hanem például az EU-s forrásból építhető vitorláskikötők is elveszik a helyet a szabadstrandok elől. A G7 által közölt számítások szerint a jelenlegi helyzet az, hogy yachttal, vitorlással 73 külön kikötőt lehet a Balaton mellett használni, a hosszabb partszakaszokon elterülő szabadstarndokból pedig jelenleg 20 tóparti településen összesen 53 van.

A vitorlásbiznisz fő haszonélvezői persze fideszes oligarchák: Tiborcz István, Orbán Viktor veje és az ő közeli üzlettársa, Hamar Endre, valamint az Eliosban velük dolgozó Péter Zsolt is benne vannak azokban a vállalkozásokban, amelyek a legtöbb, északi parti yachtkikötőt és zárt apartmantelepeket felépítették.

Így pedig ugyanazt a folyamatot láthatjuk, mint országszerte, a NER-elit és a legvagyonosabbak tudják igénybe venni az olyan közkincseket is, mint például a Balaton. Pedig a Balatonnak egy olyan köztérnek kéne maradnia, amely használati lehetőségének maximum a vonatjegy árában van köze a vagyoni helyzethez, de valójában bárki használni tudja ahhoz, hogy kikapcsolódjon.

Ugyanis miközben tavaly nyáron a kikapcsolódásához, a nyugalomhoz, a magánélethez való jogot alkotmányba rögzítette a Fidesz, hogy ezzel saját embereinek a sajtó és a tüntetések elől próbálja megvédeni a nyugalmát, a valóságban egyre kevesebb jut a természeti kincseinkből, a köztereinkből azoknak, akik nem rendelkeznek elég pénzzel, hogy bérelhessenek vagy kivásárolhassanak egy darabot belőle. Pedig ahogy egyre inkább közeledik a klímakatasztrófa, pont úgy egyre inkább lehetőséget kéne adni a közösség minél több tagjának az olyan közjavakhoz való hozzájutáshoz, amelyek enyhíteni tudják például a nyári melegek okozta megterhelést.

Címlapkép: MTI/Varga György