Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség fél év után lefoglalt valamilyen dokumentumokat a Tiborcz-Elios-ügyben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője nyújtott be írásbeli kérdést Pintér Sándornak, hogyan áll az OLAF által feltárt Orbán vejét, Tiborcz Istvánt is érintő Elios-ügy.  Pintér válaszából kiderült, január 22-én az ügyészség nyomozást rendelt el, és megbízta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodáját a nyomozással, amely külön nyomozócsoportot hozott létre. A szervek pedig azóta lefoglaltak iratokat, amelyeket elemeznek.

A nyomozás során a projektek vonatkozásában a nyomozó hatóság intézkedett az iratok lefoglalására, beszerezte a projektekkel összefüggésben keletkezett iratokat, amelyek értékelése folyamatban van.

Pintér Sándor arra hivatkozva, hogy a nyomozás zajlik, más részletet nem volt hajlandó elárulni.

Eszerint tehát valamilyen iratokat lefoglaltak valamikor, amiket azóta is értékelnek, kihallgatására, vagy más nyomozati cselekményre nem került eddig sor.

Mint emlékezetes, az ügyben korábban ugyanaz a Pest-megyei ügyészség nyomozott, akit most is megbíztak a nyomozással, de nem találtak bűncselekményre utaló nyomott. Januárban mégis azért kellett újranyitni a vizsgálatot, mert nyilvánosságra került az az OLAF jelentés, amit még tavaly ősszel küldött el az EU korrupcióellenes szerve, és amelyben számos bizonyíték alapján több ponton is szabálytalanságot, illetve bűncselekményre utaló gyanút és szervezett csalást állapított meg az OLAF az ELIOS közvilágítási projektje, Tiborcz István és barátja, Hamar Endre cégügyei kapcsán.

Emlékeztetőül:

  • Az Elios kötődő közbeszerzései közül a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, és az esetek felében, 17 pályázatnál egyenesen úgy találta az OLAF, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.
  • A pályázatok egy részét úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios vagy konzorciuma feleljen meg.
  • A pályázatoknál visszatérő „rendszertelenségek” jelentkeztek, amelyek ismétlődése miatt szervezett csalást gyanít az OLAF.
  • Voltak más ajánlatok is ezeken a közbeszerzéseken, az OLAF jelentése szerint ugyanaz a személy, ugyanazon a számítógépen írta őket, ugyanazt a matematikai egyenletet használva, és mindig ugyannyival voltak drágábbra árazva 5 és 7 százalékkal, mint az Elios ajánlatai.
  • Durva összefonódások is voltak az ügyben. Hamar Endre és Tiborcz István üzlettársak voltak, de mindketten üzleteltek az Eliosban is. Hamar tanácsadó cége, a Sistrade Kft. közösen írta meg a beadott Excel-táblákat az Elios  munkatársával, Mancz Ivettel. Hamar Endrének arra is lehetősége volt, hogy a kiírások feltételeit befolyásolja.
  • Szekszárdon például Hamar Endre cége írta ki azt a közbeszerzést, amit végül az Elios megnyert.
Címlapkép: Orbán Viktor/Facebook
Forrás: MFOR
Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook