Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Legyen döntés kérdése, hogy valaki fizetős strandra megy, ne pedig kényszer!”

Ez a cikk több mint 4 éves.

A keszthelyi szabadstrandért tartott demonstrációt a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) és a Momentum szombaton.

A strand felszámolásáról nemrég hozott döntést a keszthely képviselő-tanács, helyén egy budapesti vállalkozás „kutyás élményparkot” hozna létre. A kutyapark üzemeltetőjének egymillió forintért bocsátották rendelkezésre a város utolsó szabadstrandját öt évre, de az összeget valójában ki se kell fizetnie: a szerződés szerint csupán minden évben 200 ezer forint értékben reklámoznia kell az élményparkot és a város programjait.

A közel húszezres városban így megszűnt a lehetősége annak, hogy ingyen lehessen fürdeni a Balatonban.

Emiatt szervezett tüntetést szombat délutánra a strand elé a Momentummal közösen a KÉVE, aminek során a megjelentek követelték, hogy

  • „Az önkormányzat biztosítson lehetőséget az ingyenes strandolásra, LEGYEN KESZTHELYEN SZABADSTRAND!
  • Hozzák nyilvánosságra az üzlet részleteit! A keszthelyieknek joguk van tudni, hogy hova vándorolnak adóforintjaik!
  • Működjön átláthatóan az önkormányzat! Hozzanak létre egy olyan online felületet, ahol minden önkormányzati ügylet részletei elérhetőek a helyiek számára!”

A rendezvényen rövid beszédet mondott Molnár Tibor, a KÉVE alelnöke, Nemes Balázs, a Momentum szóvivője és a szintén momentumos Elekes István. Nemes Balázs hangsúlyozta, hogy ami most a keszthelyi szabadstranddal történik, az nem kizárólag keszthelyi ügy, hiszen az utóbbi években a Balaton mellett mindenhol egyre több szabadstrandot számolnak fel, egyre több a szálloda, a luxusapartmanház, a yachtkikötő. Nemes szerint a keszthelyi  csupán „a soros strand” ebben a trendben.

A Momentum szóvivője kiemelte, hogy valójában biztosan nem lehet tudni, hogy mi lesz a területtel, csak azt lehet tudni, hogy mi nem lesz.

Pedig az, hogy valaki fizetős strandra megy-e  vagy szabadstrandra, annak Nemes szerint döntés kérdésének kellene lennie, nem pedig kényszernek.

„Lehessen a Balaton-parton ingyen és bérmentve sétálni, biciklizni, fürdeni” – zárta beszédét Nemes.

Nemes megállapítása, miszerint a keszthelyi szabadstrand sorsa egy átfogóbb trendbe illeszkedik, nem alaptalan. Csupán Keszthelyen szinte a Balaton-part egésze Mészáros Lőrinchez és a Fideszhez köthető cégek és üzletemberek kezébe került az utóbbi években: a Hotel Helikon, a Zala Kemping és Üdülőfalu, a Balaton Szálló és a Hotel Via mind Mészáros érdekeltségébe tartoznak. Tiborcz Istvánhoz tartozik a keszthelyi vitorláskikötő, a Hullám Szálló, a korábbi Phoenix Szálló területe és egy három hektáros kemping. És ez csak Keszthely.

2016-ban adta be Lázár János a Balaton-törvény módosítóját, amely lazított a partszabályozás előírásain és egyúttal megkönnyítette az ingatlanfejlesztéseket a tó partján. Ugyanebben az évben nyújtotta be a Balaton fejlesztését célzó programot a kormány, amelynek keretében 365 milliárd forintot költenek turisztikai fejlesztésekre. És miután Mészáros Lőrinc tulajdonába került az ország egyik legnagyobb szállodalánca, a Hunguest Hotels, majd a Balatontourist turisztikai cég is, igazán beindulhatott a Balaton-part fideszes felvásárlása.

A tüntetést a KÉVE élőben közvetítette, itt tekinthető meg az egész:

Címlapkép: MTI/Varga György