Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszűnik az utolsó keszthelyi szabadstrand, miközben a városi partszakasz kormányközeli üzletemberekhez került

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nagy Bálint fideszes alpolgármester javaslatára a keszthelyi képviselő-testület nemrégiben döntött a város utolsó szabadstrandjának felszámolásáról. A Népszava szerint a strand helyén egy budapesti vállalkozás „kutyás élményparkot” és piknikkertet hozna létre. A majdnem egy hektáros területet a Sziládi-Kovács Tibor vezette Kutyabarát internetes oldalt működtető cég névleg egymillió forintért kapja meg öt évre, ám a városnak nem kell kifizetnie ezt az összeget, csupán vállalnia kell, hogy ezidő alatt évente 200 ezer forint értékben reklámozza az élményparkot és a város más programjait.

Egy ilyen jó pozíciójú telek esetében ez az összeg konkrétan aprópénz, 200 ezer forintért egyetlen AirBnb-n meghirdetett keszthelyi apartmant csak egy hónapig lehetne bérelni, nemhogy egy ekkora telket egy évre.

Kovács Viktória önkormányzati képvisel (DK), aki egyedüliként szavazott nemmel a szabadstrand felszámolására, a Népszavának elmondta:

„Több szempontból is érthetetlen és felháborító a döntés. A strandot eddig ingyen használhatta bárki, az élménypark viszont fizetős lesz. Az ötletről ráadásul még a helyi kutyás szervezetek sem tudtak. A strand rögtön a balatoni bringakörútról nyílik, és ez volt az egyetlen hely Keszthelyen, ahol a biciklisek meg tudtak állni, volt vizesblokk, s még meg is tudtak mártózni a Balatonban ingyen.”

Keszthelyen ezzel megszűnt annak lehetősége, hogy bárki ingyen mártózhasson meg a Balatonban. Az elmúlt években ezzel párhuzamosan a város fennmaradó partszakasza teljes egészében a Fideszhez, főként Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz köthető cégek és üzletemberek kezébe került.

Keszthelyen a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik a Hotel Helikon, a Zala Kemping és Üdülőfalu, a Balaton Szálló és a Hotel Via. Orbán Viktor veje a keszthelyi vitorláskikötőt kebelezte be pár éve, emellett az ő érdekeltségi körébe tartozik a Hullám Szálló, egy három hektárok kemping és a már lebontott Phoenix Hotel beépíthető telke. Az azóta megszűnt Heti Válasz már 2017-ben arról számolt be, hogy

„néhány foghíj kivételével a teljes városi partszakaszt ellenőrzése alá vonta a Mészáros Lőrinc vezette üzleti klub.”

Persze Mészároséknak és a fideszes oligarcháknak nemcsak itt, de a Balaton teljes partszakaszán rengeteg érdekeltségük van – ezeket a Magyar Narancs tavaly összegezte -, a 2016-os Balaton-törvénynek köszönhetően pedig a beépítési szabályokkal sem kell már túlzottan törődniük ezeknek az új tulajdonosoknak.

A mostani keszthelyi hír tehát csak egy újabb állomása annak a folyamatnak, amelynek során a közösségi javak magánkézbe kerülnek, magánprofit termelése céljából. És nem is akárkinek a profitja nő így, hanem a fideszes gazdasági holdudvar profitja. Ezzel kéz a kézben pedig azok az emberek szorulnak ki, akik nem tudják, vagy nem akarják megfizetni a hirtelen privatizált közösségi terek árát. Miközben a Balaton déli partján azért még találunk szabadstrandokat, az északi part teljesen elesett.

Úgy tűnik, a narancstőke végérvényesen kiszorítja az átlagembereket a Balaton-partról.