Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kemping helyett luxusszálloda: Balatonfüred már csak a gazdagoké

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pénteken további részletek derültek ki a Mészáros Lőrinc által üzemeltetett balatonfüredi kemping helyére tervezett négycsillagos luxusszállodáról. A nyílt tenderfelhívás szerint a kemping helyén egy háromemeletes, 80 szobás szálloda épül majd, a wellness részlegen bel- és kültéri élménymedence, illetve jakuzzi is lesz. A szálloda megépülésével lényegében az utolsó megfizethető, vízparti szálláshelyet számolja fel a NER az egyik kedvenc balatoni városában.

A balatonfüredi vízpart NER-közeli felvásárlása évek óta zajlik. A Népszabadság még 2016-ban írt arról, hogy Polt Péter főügyész és felesége „örökpanorámás luxusingatlant” vett Balatonfüreden. A 62 négyzetméteres lakásért és a hozzá tartozó 6,7 négyzetméteres teraszért Polték 70 millió forintot fizettek. A Népszabadság cikke után az Átlátszó utánajárt, hogy még kik vettek a társasházban ingatlant. Mint kiderült, az akkor még a nagyközönség számára kevésbé ismert Borkai Zsolt győri polgármester ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán, valamint CBA-s káderek is vásároltak az épületben lakásokat.

Ahogy a Balaton környékén máshol is, úgy Füreden is Mészáros Lőrinc volt az egyik nagy nyertes. 2017-ben került a felcsúti vállalkozóhoz a Konzum-csoporton keresztül a Balatontourist, amely akkor „106 hektárnyi Balaton-parton 5200 kempinghely, 500 bungaló és 200 mobilház felett” – írja a Magyar Narancs tavalyi, a NER-közeli vállalkozók Balaton-parti üzleteit részletesen bemutató cikkében. Ezekbe a kempingekbe tartozott a balatonfüredi kemping is.

A kemping helyére épülő szálloda tenderét az SZ.Z. Szállodafejlesztő Kft. írta ki, amely annak a Szabadics Zoltánnak a cége, aki Áder Jánostól idén kapta meg a Magyar Édemrend tisztikeresztjét, és akinek a másik cége, a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. rendszeresen nyer állami közbeszerzéseket, írja a napi.hu. A szállodaépítésre 1,7 milliárd vissza nem térítendő támogatást kapott Szabadics cége a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (aminek egyik tanácsadója Orbán Ráhel) a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programon keresztül.

A luxusszálloda építésében semmi meglepő nincs, elvégre a kemping az utolsó, még központi helyen elhelyezkedő partszakaszt foglalja el, ami még nem volt teljesen beépítve Füreden. (A két – fizetős! – strandot és a Tagore sétányt leszámítva.)

Amellett viszont érdemes megállni, hogy ezzel a lépéssel megszűnt az utolsó, még relatíve megfizethető szálláshely Balatonfüreden (különösen, ha a parthoz gyaloglótávolságban lévő szállásokat nézzük).

A 2019-es árak alapján egy július eleji éjszakát két felnőtt egy kisméretű sátorral megúszhatott 6615 forintból a kempingben. Ez jelentősen olcsóbb, mint a Booking.com által felajánlott egyéb szálláshelyek árai ugyanerre a nyári időszakra. Ott a legolcsóbb lehetőség (jelenleg – a szállásfoglalások jellegéből adódóan, ha a nyári időpontokhoz közelebb keresnénk rá a szabad helyekre, minden bizonnyal már drágább és kevesebb lehetőség állna rendelkezésünkre) egy éjszakára és két felnőttre egy 12 475 forintért lefoglalható szoba egy panzióban. És ebben az árkategóriában ez az egy panzió van, innentől kezdve meredeken emelkednek az árak a 90-100 ezer forintos szállodákig.

Tekintve, hogy egy 2016-os kutatás szerint a magyar lakosság 65 százaléka nem engedhet meg magának egy egyhetes nyaralást, a Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-es adatai szerint pedig a magyar társadalomnak csupán a fele vesz részt több napos belföldi utazáson, a füredi árak rövid áttekintése arra enged következtetni, hogy hacsak nincs valakinek helyi ismerőse/nyaralója, igencsak mélyen a zsebébe kellene nyúlnia, ha nyáron Balatonfüredre akarna menni nyaralni.

Címlapkép: MTI/Bodnár Boglárka