Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győztek a civilek a Balatonnál is, nem épülhet apartmanhotel a csopaki erdő helyén

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem lehet folytatni az apartmanházak építését a Csopakhoz közeli Kerekedi-öböl partján, miután az illetékes hatóságok a beruházó terület-átminősítési kérelmét nem találták megalapozottnak. Ezt közölte a Kerekedi-öböl környékének megmentéséért július végén indította akciók sorozatát az Összefogás a Balatonért civil szervezet, amely már tüntetés is tartott az ügyben Csopakon.

Az egyesület most azt közölte, „a tulajdonos olyan földterületeken szándékozott építkezni, aminek közvetlen szomszédságában természetvédelmi terület, Natura 2000 védettségű területek vannak, közvetlenül a Balatonhoz csatlakozva,” ezért azután erre nem is kapott engedélyt.

Július 26-án kaptak a civilek lakossági bejelentést arról, hogy a tulajdonos nagymértékű fakivágásba kezdett az erdőben, amelynek következtében azonnal rendőrségi bejelentést tettek, később pedig Csopak polgármesterét, Ambrus Tibort és a Veszprém megyei kormányhivatalt is megkeresték a helyszínen készített fotódokumentációval.

Mindennek ellenére július 29-ére a teljes, érintett, erdős területet kivágatták az öbölben ezért július 31-én tüntetést tartottak az ez ellen tiltakozók a helyszínen, hogy elkerüljék a további környezetpusztítást. Mindezek után aláírásgyűjtés is indult az ügy érdekében, míg a fairtás miatt a terület tulajdonosát vonták eljárás alá.

Eközben a csopakiak körében indított, az öböl környékének megóvása érdekében indított petíciót összesen 2300-an írták alá.

Ennek az eljárásnak az eredményeképpen most az illetékes kormányhivatal is megállapította, hogy a fakivágás illegális volt, és hogy a Kerekedi-öbölhöz a terület tulajdonosa által tervezett apartmanház-komplexum sem épülhet meg, éppen a Natura 2000 besorolásra való tekintettel.

A Kerekedi-öböl melletti természetvédelmi terület összesen 64 hektáros, Csopak és Balatonfüred között húzódik. 1992-től hivatalosan is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védelmét élvezi, mint az északi part mára szinte egyetlen, érintetlen tó-partszakasza.

A helyi Veszpremkukac.hu portálnak Csopak polgármestere még a nyár folyamán az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott,

„A tulajdonos – aki harminc esztendeje az – beadott egy kérelmet övezeti átsorolásra. Senki ne gondolja azt komolyan, hogy egy Balatonra néző, 10 hektáros területen kukoricát vagy burgonyát fognak termeszteni akár 10 év múlva is. Ez naivitás. Erre azt találtuk ki, hogy legfeljebb 10 százalék beépítéssel lehessen tervezni a területre. A rendezői tervet készítők a hatóság felé ezt fogják javasolni, hiszen ha ezt a területet meg akarjuk menteni, csak úgy sikerülhet, ha ellenőrzött körülmények között, minimális beépítést engedélyezve próbálunk hatást gyakorolni.”

Mindezt azonban most a hatóságok a természetvédelem érdekeire hivatkozva mégis felülírták, így még ekkora mértékű beépítést sem tesznek majd lehetővé.

A fejlemények után az Összefogás a Balatonért egyesület közölte, hogy a fakivágás folytatása ellen eredetileg tiltakozó felvonulásukat szeptember 26-án így is megtartják, de tiltakozás helyett most már „ünnepelnek” majd.

Badzsó Angéla, a STOP Balaton törvény kampány helyi szervezője nemrég a Civil Kollégium Alapítvány online kofnerenciáján is beszélt nekünk a Balaton megtartása érdekében szerveződő helyi civilek munkájáról, és a közös fellépés megszervezésének kihívásairól is, ez itt visszanézhető: