Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az önkormányzat segítségével vehet újabb ingatlant Tatán a helyiek tiltakozását kirobbantó Avalon

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdai ülésén úgy döntött a tatai képviselő-testület, hogy az önkormányzat lemond elővásárlási jogáról, így a kormány által az utóbbi években többször is több milliárd forinttal megtámogatott Hell Energyhez tartozó Avalon-csoport egyik tagja veheti meg az Öreg-tó partján található Cifra malmot 159 millió forintért.

A képviselők elé került előterjesztés mellékleteként kiosztották az adásvételi szerződést is, amely szerint a Worldinvest Zrt. vásárolná meg az ingatlant jelenlegi tulajdonosától, az ingatlant évek óta árusító, győri székhelyű Mozaik Komplexum Kft.-től.

A vevő ahhoz az Avalon-csoporthoz tartozó társaság, amely egy másik, a helyiekből komoly tiltakozást kiváltó projektben egy ötcsillagos, 120 szobás szállodát építene az Öreg-tó partjára, 24 milliárd forintért.

Michl József fideszes polgármester az ülésen azzal érvelt, hogy a város költségvetésében nincs fedezet az ingatlan megvásárlására, illetve a műemlék malomépület felújítására további egymilliárd forint kellene, és – ha nem kap gazdaságos funkciót – a működtetése is évi százmillióba kerülne.

Tóth Róbert, a Worldinvest Zrt. vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy a malmot a műemlékvédelmi szabályok betartásával teljes körűen felújítanák és a vendéglátással összefüggő felhasználásban gondolkodnak.

„A beruházás környezetét is szeretnénk fejleszteni, és üzenni is szeretnénk vele, hogy egész Tata és az Öreg-tó környékének a fejlesztési filozófiáját nagyon komolyan gondoljuk”

– kommentálta az adásvételt a vezérigazgató.

Mint arról a Mércén beszámoltunk, Tata polgármestere a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején egymaga hozott határozatot arról, hogy az Avalon által az Öreg-tó partján felvásárolt telkeket kiemelt fejlesztési területként kezeli a város. Erre azért van szükség, mert a két terület közül az egyiknek csupán a 2%-a, a másiknak pedig a 40%-a építhető be, ráadásul két különböző besorolású övezetbe is tartoznak, melyek közül csak az egyikben engedélyezett beépítés. Ezért mind a beépíthetőség mértékével, mind a telkek besorolásával kapcsolatban módosításról kellene döntenie az önkormányzatnak, amit a jelek szerint az Avalon igényei határozhatnak meg. A polgármesteri határozat ugyanis felszólította az Avalont, hogy adjon be olyan telepítési tanulmányt és beépítési tervet, amely alapján a szabályozási terv módosítását elő lehet készíteni.

A szálloda látványterve, jobb oldalon mellette az étteremmé alakított Esterházy-lovarda. Forrás: Avalon Facebook.

A tataiak azonban tiltakoznak a szálloda megépülése ellen, mivel az Avalon által megvásárolt telken áll az Esterházy-lovarda műemlék épülete (amiből a tervek szerint étterem lehet), mellette Natura 2000-es besorolású erdő található, az Öreg-tó madárvilágát pedig Ramsari-egyezmény védi, ugyanis minden évben itt telel át több tízezer vadlúd. Az akár évekig is elhúzódó építkezés, illetve a szálloda működése akár visszafordíthatatlan kárt is okozhat, holott a vadlúd sokadalom a város egyik kiemelkedő különlegessége.

A helyiek mellett számos szakmai szervezet (többek közt pl. a Magyar Madártani Egyesület) is aggodalmát fejezte ki a beruházás természetkárosító hatása miatt, illetve a műemlékvédelem és a városképbe való illeszkedés szempontjából is aggályok merültek fel. A tiltakozók hónapok óta akciókkal igyekeznek felhívni a figyelmet a tópart védelmének fontosságára, legutóbb szeptember közepén több ezer ember „ölelte át” a tavat élőlánccal.

A helyiek népszavazást is kezdeményeztek a tópart védelme érdekében, a beadott négy kérdésből kettőt át is engedett a helyi választási bizottság. Ezeket azonban nemrég maga a polgármester fellebbezte meg, így a népszavazás megvalósulásáról bíróság fog dönteni.

A Cifra malom eladása különösen fontos lehet abból a szempontból, hogy az Avalon szállodaberuházásának ellenzői már korábban jelezték: reális az attól való félelem is, hogy a szálloda megépülése más beruházók figyelmét is felhívja a tóparti területekre, és végül körbeépítik az egészet.

A szerdai képviselő-testületi ülés nemcsak a malom elővásárlási jogáról való lemondás miatt volt érdekes, hanem azért is, mert az ellenzéki képviselők a testület feloszlatását indítványozták, szerintük ugyanis az Avalon szállodaberuházását illetően Tata lakosságának súlyosan megrendült a bizalma az önkormányzat vezetésében.

„Megítélésünk szerint ilyen mérétkű bizalomvesztéssel nem lehet Tata városát vezetni. A tatai polgárok már nem hisznek azoknak, akik nyilvánvalóan nem a város, hanem a beruházó érdekeit képviselték, képviselik. Önmagukat lejáratva, minduntalan kifogásokat kerestek – keresnek, és azokat ismételgetve próbálják meg elhitetni Tata polgáraival, hogy a természetkárosítás, a történelmi múlt semmibevétele Tata Város érdekeit szolgálja”

– olvasható az ellenzéki képviselők javaslatában. Szerintük szavakban ugyan azt hangoztatták, hogy semmilyen elkötelezettségük nincs a beruházással kapcsolatban, de a polgármester és fideszes képviselőtársai közül senki sem akadt, aki kijelentette volna, hogy ilyen beruházást az Öreg-tó partján semmilyen formában sem tud támogatni, tetteikben pedig mindent megtettek annak  megvalósítása érdekében. A képviselő-testület feloszlatását végül leszavazta a fideszes többség.