Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tatai Avalon-beruházás: a polgármester fellebbezné az egyik elfogadott népszavazási kérdést

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tata város polgármestere, Michl József fellebbezési kéréssel akar a Győri Törvényszékhez fordulni, miután a Helyi Választási Bizottság átengedett kettőt egy helyi civil társulás, a Miénk a Grund Városvédő Egyesület által benyújtott népszavazási kezdeményezésben megfogalmazott négy kérdés közül, derül ki egy helyi újság, a Városkapu friss számából.

Ahogyan az ügyről már többször is beszámoltunk a Mércén, az állami támogatásokban részesülő [1] Hell Energy csoport alá tartozó Avalon szállodalánc egy 120 szobás, luxushotelt építene a tatai Öreg-tó partjára, ezzel veszélyeztetve mind a közeli erdő, mind a tó élővilágát, melyeket egyébként különböző egyezmények is védenek.

Az augusztus 14-i HVB ülésről megjelent beszámoló mellett tehát a Városkapu újság közölte a polgármester állásfoglalását is a népszavazási kérdésekkel kapcsolatban. Michl azt írja: bár elfogadja a bizottság döntését, mégsem gondolja, hogy a benyújtók által megfogalmazott kérdések valóban a város és a tataiak érdekét szolgálnák.

„Sőt, úgy látom, hogy ezek az Öreg-tó partján, de akár a város egész területén minden olyan időszerű beavatkozás lehetőségétől megfosztanának minket, ami elősegíthetné a problémák megoldását”

-írja.

Michl szerint a városfejlesztési megállapodások megkötésének tiltására vonatkozó kérdés a szállodaépítéstől függetlenül „meggátolna a jövőben minden magánerős, valamely közcél megvalósítására irányuló befektetést, amely közös
kincsünk, Tata szívének megújításához, vitalitásának megőrzéséhez járulhatna hozzá”. A polgármester szerint egy ilyen tiltás tehát az önkormányzatot korlátozná abban, hogy gyakorolja „a törvények adta feladatát és felelősségét”. A város vezetője hozzátette: mivel aktív tagja kíván lenni bármilyen, a város érdekében tevékenykedő egyesületnek, jelentkezni kíván a Miénk a Grund Városvédő Egyesületbe.

A polgármester a hármas számú, átengedett népszavazási kérdés ellen szeretne fellebbezni, amely így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit.”

A többi népszavazási kérdést tárgyaló cikkünk itt olvasható.

A fellebbezéssel kapcsolatban megkerestük a Miénk a Grund Városvédő Egyesület elnökét, Szalay Ildikót, aki azt nyilatkozta: ha a polgármester fellebbezi az egyik kérdést, az mindenképpen időbeli eltolódást jelent, emiatt később tudnak csak elkezdeni aláírást gyűjteni, de maga az egyesület is benyújtja a saját fellebbezési kérését az el nem fogadott első és negyedik kérdéssel kapcsolatban. Mivel a második kérdést viszont elfogadták, annak ügyében lehet haladni.

A polgármester egyesületbe csatlakozását úgy kommentálta Szalay: az egész Miénk a Grund nem született volna meg, ha a polgármester valóban egyetért az egyesület céljaival. A belépéshez ráadásul két alapító tag szükséges és az, hogy a belépni kívánó egyetértsen az alapelvekkel – és a fent említettek miatt „ez egyik oldalról sem biztosított”.

[1] – a cikk korábbi verziójában valótlanul állítottuk, hogy a Hell Energy csoport Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozik. A hibáért elnézést kérünk.

Címlapkép: Dián Ákos, Mérce