Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszavonták a pilismaróti kavicsbánya engedélyét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Visszavonta a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya a Pilismarótra tervezett kavicsbánya engedélyét, ezzel a helyi lakosoknak egyelőre sikerült megakadályozniuk a bányanyitást, amely nagy zajjal, porral és természeti károkozással járt volna a településen – olvasható a Bányamentes Dunakanyart nevű Facebook oldal legújabb bejegyzésében.

08.25. TÁJÉKOZTATÓ – JÓ HÍREK
Mai nappal kifüggesztésre került, illetve az önkormányzat honlapján is olvasható: a…

Közzétette: Bányamentes Dunakanyart – 2020. augusztus 25., kedd

Amint arról júliusban beszámoltunk, tavaly december óta a váci GM-Pro Kft. egy 1,2 millió négyzetméteres kavicsbánya megépítését tervezte Pilismaróton, ám erről sok helyi lakos az utolsó pillanatig egyáltalán nem is hallott. Júliusban aztán az ott élők petíciót indítottak a bányanyitás ellen, illetve tüntetést is tartottak augusztus elején.

A demonstráción elhangzott beszédekből kiderült, hogy a korábbi, hasonló bányák megnyitása után annak idején 2-2.5 méterrel csökkent a talajvíz szintje, a korábbi, virágzó környékbeli kertgazdaságokat, termőföldeket pedig utána csupán locsolással tudták fenntartani, úgy ahogy. Így tehát érthető, hogy a helyiek nem szerették volna, hogy megint bánya épüljön a közelükbe.

Habár a pilismarótiak hetekig kitartóan kampányoltak, már korábban sejteni lehetett, hogy a projekt nem fog megvalósulni: a független, de Fidesz által támogatott polgármester már júliusban lemondott, pár héttel később pedig a település teljes képviselő-testülete feloszlatta magát.

Akkor Pergel István Csaba polgármester úgy fogalmazott: a lemondott testület nem kíván továbbiakban a bányanyitáshoz szükséges településrendezési terv módosításában semmilyen döntést hozni, vagy falugyűlést összehívni.

„Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy munkánk ezzel természetesen nem áll le, továbbra is feszített tempóban dolgozunk a civil szervezet megalapításán és további lépéseket teszünk arra vonatkozóan, hogy a jövőben még egy hasonló próbálkozás teret ne kapjon”

– írják most a helyiek legfrissebb bejegyzésükben a Bányamentes Dunakanyart nevű Facebook oldalon.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs