Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A teljes vezetés lemondott a kavicsbánya miatt Pilismaróton

Ez a cikk több mint 3 éves.

Azonnali hatállyal távozott posztjáról ma Pilismarót független, de Fidesz által támogatott polgármestere, Pergel István Csaba és alpolgármester, Réti József, miután az ügyben rendkívüli testületi ülést hívtak össze. Pergel saját közleménye szerint az ülésen ismertette döntését, amely szerint augusztus 15-ével lemond polgármesteri tisztségéről.

Alpolgármestere, Réti József hasonló nyilatkozatot tett, ő augusztus 11-ével távozna tisztségéből.

Ezek után a képviselőtestület 7 szavazatos, egyhangú döntéssel önmaga feloszlatásáról is határozott.

A lemondás okaként azt jelölte meg, hogy, miután a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi és Bányafelügyeleti Főosztálya igen gyors eljárásban május 27-én határozatban engedélyezte, hogy kavicsbányát nyissanak a pilismaróti Duna-parton, ez pedig helyben óriási felháborodáshoz, helyi népszavazási kezdeményezéshez és végül, augusztus 9-én megrendezendő tüntetés szervezéséhez vezetett. A váci GM-Pro Kft. a határozattal 25 évre előre környezetvédelmi engedélyt is kapott a kavicsbányára a kormányhivataltól.

Pergel, aki korábban azzal érvelt, a bánya komoly bevételi lehetőség a településnek, aminek adóbevételére rá is szorulnak, most a rendkívüli testületi ülésen úgy fogalmazott, ő és

„a lemondott testület nem kíván továbbiakban a bányanyitáshoz szükséges településrendezési terv módosításában semmilyen döntést hozni, vagy falugyűlést összehívni. A lemondó testület az időközi önkormányzati választással megválasztásra kerülő új polgármester és új képviselő-testület kezébe adja ebben a kérdésben is a döntés jogát és felelősségét.”

Korábban egyszer Pergel már bejelentette, az ügy keltette hullámok miatt távozna polgármesteri székéből, akkor azonban még elállt ettől a szándékától. Most azonban úgy tűnik, a kavicsbánya ügye végül a teljes, októberben megválasztott képviselőtestületet, a polgármestert és az alpolgármestert is megbuktatta.

A helyi lakosok július 21-én indítottak az 1,2 millió hektárra tervezett kavicsbánya ellen petíciót, miután kiderült, a Tatabányai Járási Hivatal már 2019 decemberében elrendelte a bánya-engedélyeztetési folyamathoz szükséges környezeti hatástanulmány elvégzését, erről azonban a helybeliek semmit sem tudtak, pedig a hatástanulmány keretében elvileg nyilvános közmeghallgatást is tartottak januárban, de úgy tűnik, ezt akkor nem reklámozták túl.

Hiába azonban a GM-Pro által megszerzett engedély, az Index és az Átlátszó még július végén rájött, ahhoz, hogy a 122 hektáros, folyóparti területet bányaterületté minősítsék át, szükséges lenne a helyi településrendezési terv és építési szabályzat módosítására is, de ezt Pilismarót lakossága és a szerveződő civilek mindenképpen meg akarják akadályozni. Arra van ugyanis szükség, hogy a megszüntessék a kérdéses terület jelenlegi, sport és szabadidős használat céljaira történt besorolását.

Mindezek, és egy, a Duna-part kisajátítása és lerombolása ellen szerveződő, helyi tüntetés híre után lépett ma egy radikálisat a képviselő-testület.

Hivatalában, titkárságán keresztül megpróbáltuk elérni Pergel István távozó polgármestert is, hogy lemondását és a kialakult helyzetet részletesebben is tudja kommentálni, ott azonban azt az információt kaptuk, hogy a polgármester máris szabadságot vett ki, és telefonunk idején már nem is tartózkodott hivatalában.

A történet fontos eleme, hogy az átminősítési tervekkel kapcsolatban július 17-én lakossági fórumot is tartottak Pilismaróton, az Index.hu akkori tudósítása szerint pedig itt találta a polgármester szemben magát először azzal a szintű felháborodással, amit az ügy és a tervek okoztak.