Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több száz helyi tüntetett a tervezett kavicsbánya ellen a pilismaróti Duna-parton

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több százan gyűltek össze ma délután 3 órakor a pilismaróti Duna-parton az ellen a tervezett kavics- és homokbánya ellen, amit az önkormányzat tudtával egy váci bányatársaság januárban a falu lakói többségének tudta nélkül. Noha a kitört botrány következtében csütörtökön nemcsak a polgármester, Pergel István Csaba, hanem a teljes képviselőtestület is lemondott, a demonstrációt ennek ellenére, a továbbra is érvényben lévő engedélyek és tervek miatt megtartották.

Az eseményen autóval, biciklivel és gyalog a falu számos lakója, környékbeliek és még a tatai Avalon-szállodaprojekt ellen tiltakozók képviselői is megjelentek.

Vigh László szervező a tüntetés elején kiemelte, ugyan most minden állami hatóság azt állítja, a környezetvédelmi engedélyeztetésbe a lakosságot is bevonták, ő kiemelte, ez nem igaz, Pilismaróton a legutóbbi hetekig senki nem tudott a tervekről. Felidézte, mivel édesapja húsz évig volt Délegyházán bányafőnök, tisztában van azzal, „hogyan néz ki egy bányafalu” és milyen környezeti hatásai voltak.

Emlékeztetett, a délegyházi, hasonló bányák megnyitása után annak idején 2-2.5 méterrel csökkent a talajvíz szintje, a korábbi, virgázó környékbeli kertgazdaságokat, termőföldeket pedig ezek után csupán locsolással tudták fenntartani, úgy ahogy. Ráadásul ezek a bányák nem csupán a vizet szívják el, „de a kipárolgás is nagy mértékű.”

„Nem szeretnénk ezt a bányát, nem kell a bánya Pilismarótra!”

Radván Adrienn, a megmozdulás és a bánya elleni petíció, valamint a Bányamentes Dunakanyart Facebook-oldal és csoport egyik szervezője arról beszélt, hogy amikor a demonstrációról határoztak, a helyiek érzésének „de a mai világ életérzésének” is hangot akartak adni. Ezért ezek után személyesen a pilismarótiak Duna-parttal kapcsolatos személyes élményeiből, emlékeiből következett egy válogatás.

Elmondta, miután a polgármester távozott pozíciójából, és az önkormányzat vezetése is felállt, Radván szerint kétséges, hogy az a falugyűlés, amelyre összesen több mint 400 aláírást gyűjtöttek össze kedden, végül megvalósul. Az, hogy a szükséges aláírások a gyűléshez le lettek adva, lényegében okául szolgáltak a képviselőtestület és a falu első embere távozásának is. Szerinte az, hogy a képviselőtestület a bánya megépítését engedélyező határozatokat megszavazták, méghozzá egyhangúan, azt jelzi „a fejünk fölött döntöttek.” Emlékeztetett arra, az Önkormányzati törvéyn szerint az önkormányzatnak kötelessége ugyanis támogatni a település önszerveződő közösségeit.

„Annak a hét képviselőnek kellett volna képviselnie a falu akaratát, nem pedig az akaratukat a falura ráerőltetni.”

-emelte ki.

Hozzátette, a beadott helyi népszavazási indítványukra, és a falugyűlést kérvényező beadványokra is hétfőn, a még elvileg hivatalban lévő polgármestertől várnak választ továbbra is, méghozzá sürgősen.

Ezek után egy, a szervezők által készített rövid szpotvideót is levetítettek, ahol megmutatták a part jelenlegi állapotát, majd rekonstruálták, milyen rombolást végezne a vízparton a 122 hektáros, óriási bányaterület, a billencsekkel és bányagépekkel.

Felszólalása után hangbejátszással emlékeztették arra is a megjelenteket, milyen fülsiketítő zajjal jár egy ekkora területű, aktívan működő kavics- és homokbánya.

Pergel és a testület ellen a falusiak legfőbb vádja az, hogy ugyan idén januárban elvileg sor került egy lakossági fórumra a bánya ügyében, erről azonban senki sme tudott. És, ugyan a környezetvédelmi engedélyeztetési folyamat végén kiadott okmány 25 évre szól, mégis meglepően gyorsan, május 27-én kaptak rá engedélyt a Pest Megyei Kormányhivataltól.

Ahogyan azt a rövid demonstráción is kiemelték a felszólalók, a teljes képviselőtestület távozása bizonytalanná tette a hivatalos, jogi tiltakozás minden, elérhető formáját, ugyanis kérdés, hogy a távozó polgármester hivatalosan engedélyezni fogja-e még augusztus 15-ig tartó felmondási ideje alatt a helyi népszavazási kezdeményezést és a falugyűlést, amelyről egyébként Pergel a lemondási nyilatkozatában úgy nyilatkozott, „nem kívánja összehívni.”

Ha nem hívja össze, akkor a lemondás miatti, időközi választás utánra csúszhat a teljes folyamat, ami viszont felveti, nem kezdik-e el addig valóban építeni magát a bányát is?

A pilismaróti demonstrációt a Bányamentes Dunakanyart Facebook-csoport saját oldalán élőben is közvetítette, itt pedig visszanézhető:

Címlapkép: Bányamentes Dunakanyart, Facebook