Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Élőlánccal tiltakoztak a helyi civilek a Balaton-parti Club Aliga privatizációja ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Aligai Fürdőegyesület szombaton közös naplemente-nézésre, illetve vírusbiztos, kézfogásos élőláncra invitálta a balatonaligai lakosokat, illetve azokat, akik fontosnak tartják a Club Aliga területén a helyi közparkokat, sétákonyat, közkutakat és mólókat.

Ahogyan augusztus végén a Mérce is beszámolt róla: egy új kormányrendelet szerint a Club Aliga üdülőövezet kiemelt nemzetgazdasági beruházássá vált, lehetővé téve a helyi szabályozások mellőzését.

Az új rendeletnek köszönhetően sok helyen akár 50-ről 20%-ra csökkenhet a zöldterület aránya, illetve a 4,5 méteres épületek helyett szakaszonként akár 18 méteres, vagyis 6 emeletes építmények épülhetnek. Az Aligai Fürdőegyesület legnagyobb félelme, hogy a kormányrendelet felrúghatja a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga fejlesztői közti megállapodást, ami a Club Aliga még állami tulajdonban lévő területeinek használatára vonatozik. E megállapodás szerint ugyanis a fejlesztőnek fenn kell tartania a helyiek által használt közutakat, közparkot és a szabad parti sétányokat, és kezdeményeznie kell a kormánynál azok átadását az önkormányzatnak.

A harminc éve működő Fürdőegyesület lakossági fórumot is tartott az ügyben, ahol kiderült: a helyi lakosok és civilek attól tartanak, hogy elzárják hozzáférésüket a tóparthoz.

Az Összefogás a Balatonért élőben közvetített az eseményről, videójuk itt visszanézhető:

 

Élőben Balatonaligáról 😍😍

Közzétette: Összefogás a Balatonért – 2020. szeptember 5., szombat

Az eseményen körülbelül ötvenen vehettek részt a felvétel alapján, és többek között felszólalt Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke is, aki beszámolt jövőbeli terveikről. A tagok közül a legtöbben még sokkban vannak, ugyanis a rendeletet egyetlen tollvonással fogadták el, anélkül, hogy egyeztettek volna a helyiekkel, egyelőre a jogszabályokat próbálják értelmezni.

Ami Bukovszki szerint a legfontosabb, hogy a közutak megszűnésével a teljes terület bármikor lezárthatóvá válik, így az aligaiaknak könnyen lehet, hogy szomszédos településre kell majd menniük, ha hozzá akarnak férni a Balatonhoz.

Demonstrálók a Club Aligában. Fotó: Aligai Fürdőegyesület

Az Algiai Fürdőegylet a következőt írta szerkesztőségünknek:

Ha az elnyomás módszerét nézzük, az Aliga-ügy és az SZFE-ügy ugyanaz:
„…az nem párbeszéd, ha nem két teljesen egyenrangú fél ül le egymással akkor, amikor nincsenek még eldöntve, leírva, aláírva a játékszabályok. Mert egy új helyzetben közösen, egyetértésben, vitázva kell kidolgozni azokat a szabályokat, amik mindkét fél számára elfogadhatóak, hogy valóban közösen, egymás érveit tiszteletben tartva kezdjenek el közösen, együtt dolgozni. Az nem egyeztetés, ha a főnökség megmondja, hogy mit lehet és mi lesz, tetszik, nem tetszik. Az a hatalom, és a hatalom megalázó erőfitogtatása. Az a kuratórium diktatúrája…” (Alföldi Róbert nyílt levele Rátóti Zoltánnak, 2020.09.02.)
A Club Aliga területének régi tulajdonosa 6(!)éven át egyeztett az önkormányzattal és a helyiekkel azért, hogy közösen elfogadott „játékszabályok” legyenek. A Club Aliga új tulajdonosa ezt egy kormányrendelettel lezavarta, semmibe véve a Balatonvilágosi választott képviselők vagy helybeliek véleményét.
#STOPBalatonaligarcha

Civilek egyébként már hosszú ideje tiltakoznak a balatoni szabadstrandok kormánypárti oligarchák általi bekebelezése ellen, és hasonló akciót indított idén nyáron az MSZP, a Momentum és a DK is.