Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A veszélyhelyzetre hivatkozva semmisíttetné meg az NVI a tatai népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mivel az Országgyűlésnek még meg kell szavaznia az újabb rendkívüli jogrendről szóló törvényt, a kormány addig is hozott néhány átmeneti, a járvány elleni védekezést célzó rendelkezést. A tegnapi napon lépett hatályba például az a – csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent – kormányrendelet, melynek értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így tegnap óta aláírások sem gyűjthetők, illetve nem írható ki időközi választás sem.

A tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítés ellen október közepén indult népszavazási aláírásgyűjtésből már csak 6 nap lett volna hátra, így azonban ki kell várni a rendelet visszavonását (ami valószínűleg a 90 naposra tervezett veszélyhelyzet végével következik majd be). A tatai civilek ezért tegnap be is zárták aláírásgyűjtő irodáikat, leállították a kopogtatást és a pultozást, az azonban őket is meglepetésként (vagy inkább derült égből villámcsapásként) érte, amit ezután tudtak meg: Dr. Horváth József jegyző, a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője a kemma.hu-nak adott nyilatkozatában kifejtette, külön állásfoglalást kértek a Nemzeti Választási Irodától arról, mi a teendő az eddig összegyűjtött aláírásokkal.

Az NVI állásfoglalása szerint az eddig gyűjtött aláírások nem használhatóak fel a népszavazási kezdeményezéshez, azokat meg kell semmisíteni.

A veszélyhelyzet lejárta után 5 napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén 30 nap áll majd rendelkezésre. Vagyis a tatai civilek 3 heti munkáját egy tollvonással elkaszálná az NVI.

Telefonon elértük Szalay Ildikót, a Stop Avalon! Tata civil csoport alapítóját, aki azt mondta, jogászaik bíróságra, ők pedig tüntetés formájában utcára viszik az ügyet.

Az aláírások megsemmisítése ugyanis hatalmas veszteség lenne a helyi civileknek, hiszen hatezernél is több aláírást gyűjtöttek össze az elmúlt hetekben, bőven túlteljesítve ezzel a népszavazás kiírásához törvényileg szükséges 4175 darabot.

„Azt is felajánlottam a jegyző úrnak, hogy a mai nap folyamán azonnal átadom neki az összes aláírt ívet, de erre sem kaptunk már lehetőséget. Azt mondták, hogy ha át is adjuk, akkor ők semmisítik meg az egészet, ha viszont nem adjuk át, akkor nekünk kell megsemmisítenünk”

– mondta Szalay Ildikó. Vagyis hiába lehetne a már összegyűlt aláírásoknak köszönhetően jó eséllyel népszavazás Tatán, a HVI nem hajlandó befogadni az íveket.

Dr. Karlosák Edina jogász a Mércének azt mondta, a kormányrendelet csak azt írja elő, hogy a népszavazási határidők megszakadnak, majd a veszélyhelyzetet követően újrakezdődnek.

„Ez a jogértelmezés a jogszabályból abszolút nem következik, ugyanakkor a jogszabályban az időközi választásra vonatkozóan is van rendelkezés, ami kimondja, hogy a támogatói íveket 15 napon belül le kell adni, és meg kell semmisíteni. Akár a jogszabályi környezetet nézzük, akár a nyelvtani értelmezést, a helyi népszavazásra vonatkozó aláírásgyűjtő ívekre ez a megsemmisítési kötelezettség nem vonatkozik”

– mondta.

A kormányrendelet szóban forgó része itt olvasható:

„A veszélyhelyzet megszűnését követő napig országos és helyi népszavazás nem kezdeményezhető, a már kitűzött országos és helyi népszavazások elmaradnak. A népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény II–III. Fejezetében meghatározott valamennyi határidő megszakad. A határidők a veszélyhelyzet megszűnését követő napon újrakezdődnek. A ki nem tűzött és az elmaradt országos és helyi népszavazást a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni.”

A jogász szerint a helyi jegyző addig nem fog más álláspontra helyezkedni, amíg az NVI állásfoglalását valaki meg nem változtatja, ezért jogi lépéseket tesznek, és remélhetőleg még a veszélyhelyzet alatt születik döntés az ügyben. De sajnos annak is megvan a lehetősége, hogy a bíróság úgy dönt, az egész aláírásgyűjtést újra kell kezdeniük a veszélyhelyzet végeztével. Az aláírásgyűjtő ívek jelenleg  ügyvédi letétben vannak, természetesen nem fogják őket megsemmisíteni – közölte lapunkkal Dr. Karlosák Edina.

„Ez egy tragédia” – mondta a jogász, hozzátéve: folyamatosan érkeznek hozzá a felháborodott  hívások jogászoktól, ügyvédektől, és mindannyian azt mondják, hogy ezt a jogszabályt így nem lehet értelmezni.

„Az összes jogelmélettel és mindennel ellentétes az, hogy az összegyűjtött íveket meg kell semmisítenünk” – mondta.

A Stop Avalon az eseményekre reagálva már meg is hirdetett szombat délután 4 órára egy demonstrációt a tatai Kossuth térre:

„Tata tényleg történelmet ír, és ezt akarják tőlünk aljas módon elvenni. Most rajtunk az ország szeme! Eljött a tettek ideje! Aki szívén viselte ügyünket, aláírta az ívet, aki velünk van, az most velünk tart!”

– írják.

A tatai népszavazás célja, hogy megakadályozza az állam által előszeretettel támogatott Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon 120 szobás, tóparti luxusszállodájának megépülését. A helyiek által féltett Öreg-tó partján található terület beépítésének híre nagy port kavart, miután Michl József fideszes polgármester a tavaszi veszélyhelyzet idején egymaga hozott határozatot arról, hogy az Avalon által felvásárolt telkeket kiemelt fejlesztési területként kezeli a város – a területre vonatkozó szigorú szabályok (pl. kismértékű beépíthetőség) ugyanis így a beruházó igényei szerint változtathatók.

A civil mozgalom a Stop Avalon! Tata nevű Facebook-csoportból nőtte ki magát, a helyiek itt kezdtek közös gondolkodásba arról, hogyan hallathatnák a hangjukat a sok szempontból káros szállodaépítés ellen. A csoport néhány hét alatt 14 ezer fősre duzzadt, a tagok közt olyan természetvédő, ökológus, hidrogeológus, művészettörténész, építész, jogász és közgazdász is van, aki szaktudásával segít, hogy a tiltakozókat szakmai érvekkel megtámogatva tudják képviselni az önkormányzattal szemben.

A csoport azóta az online térből kilépve több sikeres demonstrációt és figyelemfelhívó akciót is csinált Tatán, majd sok küzdelmet követően október közepén végül zöld utat kapott, így belevághatott a népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtésbe. A nagy támogatottságnak örvendő, példaértékű aláírásgyűjtő kampányról ebben a cikkünkben számoltunk be bővebben.

Kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Választási Irodát is, amennyiben választ kapunk, frissítjük a cikket.