Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az európai államok közül Magyarországon a legalacsonyabb a munkanélküli segély

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az OECD friss foglalkoztatással és bérekkel foglalkozó tanulmányából kiderült, a tagállamok közül egyedül az USA-ban alacsonyabb a munkanélküli segély összege, mint Magyarországon – írja az Mfor.hu. Az európai államok között pedig Magyarország a lista legvégén kullog, bár Csehország például nem előzi meg sokkal.

Az OECD Facebook oldalán közzétett grafikon szerint

Magyarországon a munkanélküliek korábbi jövedelmüknek átlagosan csupán 21 százalékát kapják meg az állásuk elvesztését követő egy évben.

A legkevesebbet fizető Egyesült Államokban korábbi bérüknek 19 százalékát kapják kézhez az álláskeresők, Csehországban 25 százalékát, Szlovákiában 38 százalékát és Lengyelországban 41 százalékát. A listát Luxemburg vezeti, az ottani munkanélküliek korábbi fizetésüknek átlagosan 87 százalékát kapják meg az állásuk elvesztését követő egy évben. Az OECD átlag 53 százalék.

Ábra: A munkanélküli segély összege az OECD tagállamokban az állás megszűnését követő egy évben a korábban kézhez kapott munkabér százalékában. Oecd, 2015.

A magyarországi munkanélküli segély – amit 2012-től hivatalosan álláskeresési járadéknak neveznek – több tényező miatt ennyire alacsony. A Munka Törvénykönyve szerint az állás elvesztését megelőző négy naptári negyedévben befizetett

munkaerő-piaci járulék 60 százalékát (tehát nem is a bér 60 százalékát) kaphatja kézhez a munkanélküli személy, de maximum a minimálbér összegével megegyező segély folyósítható.

Tehát ha a munkaerő-piaci járulék 60 százaléka meghaladná a 138 ezer forintot (a minimálbér összegét), akkor a segély, azaz járadék összege 60 százaléknál alacsonyabb lesz. Mindezeken felül pedig csak 90 napig kaphatja az álláskereső az állami támogatást, és azt is csak akkor, ha a megelőző három évben legalább 360 napot dolgozott.

A magyar munkanélküli segély nem volt mindig ilyen alacsony. A mostani kormány munkaközpontú hozzáállása miatt változtak a szabályok: a maximum 90 napon át igényelhető járadék elvileg arra „inspirálja” a munkanélkülieket, hogy minél gyorsabban találjanak állást. Az már valószínűleg nem volt szempont a törvény átalakításakor, hogy mi lesz azokkal, akik ennyi idő alatt nem tudnak állást találni, vagy akik nem tudtak kijönni a rendkívül alacsony támogatás összegéből azalatt a 90 nap alatt.