Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány tárgyalni sem hajlandó az álláskeresési járadék idejének meghosszabbításáról

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén a fideszes többség leszavazta az álláskeresési idő meghosszabbításának megtárgyalását, így a járvány alatt munkanélkülivé váltak helyzete szóba sem kerülhetett a bizottság plenáris ülésén – derül ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közleményéből.

A MASZSZ elnöke, Kordás László szerint „a döntéshozók egyszerűen átnéznek ezeken az embereken csak azért, hogy ne kelljen szembesülni a járványkezelésnek a munkavállalókat érintő rettenetes kudarcával”, pedig a munkavállalók támogatása különösen fontos lenne a járvány alatt:

„A kormány tagjai a homokba dugják a fejüket, mintha munkanélküliek nem léteznének – főleg nem a hatalom hibájából -, s nem tudnák, hogy a gazdaság újraindításához munkavállalók kellenek, akiknek viszont ezt a nehéz időszakot túl kell élniük ahhoz, hogy ne süllyedjenek bele a nyomorba, s ha alkalom lesz rá, újra tudjanak dolgozni.” – véli a MASZSZ elnöke.

A magyarországi 3 hónapos álláskeresési idő az Európai Unióban a legrövidebb.

Pedig már a járvány első hulláma alatt 112 ezren vesztették el munkájukat, 2021 januárjában pedig már 290 ezerre nőtt a regisztrált álláskeresők száma.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az álláskeresőknek mintegy fele nem volt jogosult semmilyen pénzügyi támogatásra.

A járadékra azok jogosultak, akik az utóbbi három évben legalább 12 hónapig munkaviszonyban álltak. A 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság nem számítható be az időkeretbe.

Tavaly 11 ezren írtak alá egy petíciót, ami az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítását követelte. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke később a Magyar Nemzet-ben úgy reagált a petícióra, hogy „a jelenlegi piaci helyzet nem indokolja” az álláskeresési idő meghosszabbítását.

Gulyás Gergely miniszter egy tavaly áprilisi Kormányinfón  nyomatékosította, hogy a kormány nem tervezi az álláskeresési idő meghosszabbítását:

„Az a célunk, hogy három hónap után mindenkinek lehetőleg munkája legyen és munkát tudjunk adni mindenkinek. Ha a segélyezés rendszerére térünk vissza, az az országnak a legnagyobb tragédiája lesz. A szocialista kormányzásnak az egyik legnagyobb bűne az volt, hogy nem munkahelyeket teremtett, hanem megpróbált mindenkit szegénységben tartani a segélyezés útján. Segélyből jól élni biztos, hogy nem lehet, kitörni sem lehet a szegénységből. Tehát a célunk az az, hogy olyan gazdasági intézkedéseket hozzunk, ami tömegesen teremt munkahelyeket, ahogy a járvány valamelyest mérséklődik.” – nyilatkozta Gulyás Gergely.

A MASZSZ erről egész másképp gondolkozik. A szakszervezet elnöke szerint Orbán Viktor „minden munkanélküliről azt gondolja, hogy ingyenélő, ügyeskedő léhűtő, aki nem munkából, hanem segélyből akar megélni. Pedig sokan azok közül, akik 3 hónap után kiesnek az álláskeresési támogatási rendszerből évtizedekig keményen dolgoztak és a járvány miatt vesztették el a megélhetésüket”.