Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bár átmentek Orbán népszavazási kérdései, komoly tartalmi problémák vannak velük

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nem derül ki, hogy ki népszerűsíti a nemváltó műtéteket, és egyáltalán mit jelent a népszerűsítés, többek között ezért sem szabadott volna átmennie a Nemzeti Választási Bizottságon (NVB) a kormány kérdéseinek – erről Pásztor Emese, a TASZ szakértője beszélt hétfő reggel az ATV-n.

Mint arról pénteken beszámoltunk, az NVB hitelesítette a kormány homofób indíttatású népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely magánszemélyként beadott kérdéseiről azonban még nem döntött a testület.

Arról, hogy borítékolható volt-e az NVB döntése, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) politikai szabadságjogi projektvezető-helyettese, Pásztor Emese azt mondta, hogy bár Karácsony Gergely magánszemélyként adta be kérvényét, a kormány beadványa eljárásjogilag pedig sokkal gyorsabb, abból a szempontból azért mégis valamelyest meglepő az eltérő kimenet a két kezdeményezés esetében,  hogy konkrétan ugyanazon a napon nyújtotta be a kérdéseit a főpolgármester, mint a kormány. A magánszemélyek kezdeményezéseinek vizsgálati eljárásáról Pásztor azt mondta, „nem olyan nagy vizsgálat ez”, 20-30 támogató aláírás kell ahhoz, hogy egy magánszemély hozzáláthasson egy népszavazás kezdeményezéséhez, ezeknek a támogatóknak, illetve magának a kérdések a benyújtójának a választójogát kell ellenőrizni. 

21-én tette lehetővé a rendelet azt, hogy országos népszavazási kezdeményezést lehessen benyújtani, és az, hogy a kormány már aznap be is nyújtotta saját kérdéseit az azt mutatja, hogy a kormány ezekre a szabályokra eszközként tekint

A kérdések tartalmai elfogadhatóságáról a szakértő azt nyilatkozta, legalábbis az egyik kérdéssel alapvető problémák merülnek fel. Megjegyezte:  az NVB honlapjára került határozat nagyon szűkszavú, és arról érdemben nem tudunk semmit, hogy milyen viták folytak a bizottságban a kérdések tartalmáról, mivel az ülés jegyzőkönyve még nem került fel a valasztas.hu-ra. (A Telex tudósításából azért napvilágra jutottak ezzel kapcsolatban információk)

A „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító műtéteket népszerűsítsenek?” kérdést példaként véve arról beszélt: az NVB-nek azt kellene vizsgálnia – túl azon, hogy egy nem létező problémára reagál a kérdés  – hogy egyértelmű-e a kérdés, ami nemcsak azt jelenti, hogy a magyar nyelv szabályaival összhangban értelmes legyen a mondat, hanem azt is, hogy a beérkező válaszok (szavazatok) egyértelmű jogalkotási kötelezettséget jelentsenek az Országgyűlés számára, derüljön ki belőle, hogy mi az a törvény, amit meg kell alkotni. 

Ez pedig Pásztor Emese szerint nem derül ki. Ahogyan az sem, hogy ki népszerűsíti a nemváltó műtéteket kinek, hol, milyen kontextusban, és egyáltalán mit jelent a „népszerűsítés” fogalma, tehát minimális kritériumoknak nem felel meg a kérdés.

A műsort vezető Holló Márta erre reagálva azt a kérdést tette fel, hogy a „nem” szavazatok ilyen formán milyen jogi következményekkel járhatnak egyáltalán. A TASZ szakértője szerint azért is furcsa a mostani helyzet, mert Orbán Viktor azt mondta, hogy mindegy, hogy érvényes lesz-e a népszavazás, ezek a törvények már készen vannak. Az NVB-nek Pásztor Emese szerint az is lenne a feladata, hogy megvizsgálja, a népszavazás alkotmányos rendeltetésével összefér-e a kezdeményezés. Pásztor Emese szerint ez a feltétel sem teljesül: mert a népszavazásnak az a lényege, hogy a nép döntsön; ha viszont maga a miniszterelnök mondja azt, hogy nincs tétje a népszavazásnak, akkor nem világos, hogy ez micsoda, merthogy tartalmilag nem népszavazás.

A műsorban szóba került, hogy pénteken az NVB elfogadta a Munkáspárt még  tavaly októberben benyújtott kérdését. A TASZ jogásza úgy véli, valószínűtlen, hogy ugyanarra a lapra kerülhet fel majd ez a kérdés, mint a kormány kérdései, mert nem futna végig az aláírásgyűjtés folyamata (négy hónap alatt 100 ezeret kell gyűjteni a magánszemélyeknek, míg a kormánynak nem kell ilyen procedúrán végigmennie) februárig.

Arról, hogy Karácsony Gergely öt kérdése át kellene-e, hogy menjen a Bizottság szűrőjén, Pásztor Emese azt mondta, sok szempontot kellene vizsgálni, például a nemzetközi szerződésekkel, illetve a központi költségvetéssel való összefüggéseket, de szerinte van olyan a kérdések között, mégpedig a Fudan-törvény visszavonásáról szóló, amelyet biztosan át kellene engedni.

(atv.hu)

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás