Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Addig trükközött a kormány a számokkal, amíg az egészségügyi szakdolgozók 30 százalékos béremelése 21 százalékra apadt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mivel továbbra is 2018-as bérekhez képest állapítják meg az egészségügyi szakdolgozók béremelését, a fizetésük egyre kevesebbet fog érni nemcsak a megemelt orvosbérekhez, de még a bérminimumhoz képest is – jelezte a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara.

„Zajlik az ápolók több éves átfogó béremelési programja, a novemberi 20%-os béremelés után 2022. januárjában újabb 30%-kal emelkedik a  bérük, és jövő januártól elindul minden idők legnagyobb orvosi béremelési programja is”

– ez olvasható a kormány honaplájank 2020. novemberi bejegyzésében

Ehhez képest Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban két hete, október 8-án arról számolt be, hogy jövőre 21 százalékkal növekszik az ápolók bére.

Szerdán a 24.hu cikke járt utána annak, hogy az látszólagos ellentmondás mögött az áll, hogy bár az Emmi és Orbán Viktor is ugyanarról a béremelésről beszélnek, az ápolói fizetések nem a 2021-es, hanem a 2018-as szinthez képest emelkednek majd. 

A béremlés így bár 2018-hoz képest valóban 30 százalékos, a jelenlegi fizetésekhez képest csak 21 százalékos lesz.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője még 2018 novemberében jelentette be, hogy az elkövetkező négy évben, tehát 2022-ig négy lépcsőben 72 százalékkal emelik az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők bérét. Ez alapján a szakdolgozók 2019 júliusától megkapták a 8 százalék pluszt, míg a további három lépcsőre 2020 januárjától 14 százalékos, novembertől 20 százalékos, 2022 januárjától pedig 30 százalékos emelés volt a megegyezésben.

Már 2019-ben írtunk arról bővebben, hogy mi a baj ezekkel a számokkal, és hogy a 72 százalékos emelés valójában inkább 58,5,mivel az emeléseket nem az adott évi, hanem a 2018 januári bérekhez képest állapítják meg.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerint hiába kommunikálja azt a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy jövőre egy ápoló átlagosan a két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit 2016 előtt keresett, ettől még a szakdolgozói bérek egyre durvábban lemaradnak az orvosi illetményektől, és a kezdő ápolói fizetés megint alig fogja meghaladni a bérminimumot.

A MESZK elnöke a múlt héten beszélt arról az ATV reggeli műsorában, hogy névértéken akár egészen méltányos béremelés is lehetne a mostani „72 százalékos”, két körülmény miatt nehéz mégis annak értékelni: egyrészt a bérminimum 20 százalékos emelkedése (ami devalválja a kiharcolt béremelést), a másik pedig az egészségügyi szolgálati jogviszony tavaszi bevezetése, amelynek következtében az orvosok bérrenedezése viszont nagyon felgyorsult, (akik akár 90-100 százalékos emelést is kaphattak az első fázisban, két év alatt pedig 250 százalékos lesz az ő bérük felzárkóztatása).

Most egy pályakezdő szakdolgozó kezdő illetménye a végzettségi szinttől függően bruttó 254-273 ezer forinttal indulhat. Az ő illetményük januártól 307-330 ezer forint lesz, miközben a bérminimum várhatóan 20 százalékkal, 261 700 forintra emelkedhet. A bérminimumnál alig néhány tízezer forinttal kereshetnek többet a legjobban képzett középfokú képesítésű, OKJ-s végzettségű, kezdő ápolók (D1 és E1 kategória), és megint összecsúszik a bértábla. Jelenleg egy tizenöt éve a pályán lévő diplomás mentőtiszt 384 ezer forint, egy mentőorvos pedig közel 1 millió forint alapilletmény besorolással végzi majdnem ugyanazt a feladatot – magyarázta Balogh Zoltán a 24.hu-nak.

A kamara Facebook-oldalán is posztolt arról, hogy  biztosa abban, hogy így nem fogják tudni pályán tartani az embereket, nem várható, hogy növekvő érdeklődés legyen a főiskolai, egyetemi szakdolgozói képzésekre, és még több szakterület ellátása lehet problematikus.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta az ATV Híradójának, hogy ez az emelés kevés, amit korábban levélben is jeleztek Orbán Viktornak (erről a Mércén is beszámoltunk). A szakszervezeti vezető szerint Januártól legalább 50 százalékkal kellene emelni, 2023-ra pedig el kellene érni, hogy az a bérarány, ami az orvosok és az ápolók között volt, az visszaálljon, tehát, hogy egy képzett dolgozó érje el egy orvos fizetésének 50 százalékát. 

Az Emmi napközben azt közölte az MTI-vel, hogy „álhíreket terjeszt a baloldali sajtó, hiszen az ápolók béremelési programja az eredeti ütemterv és kormányzati vállalás szerint valósul meg”, majd kifejtették pontosan ugyanazt a gondolatmenetet, ami a kormánytól független sajtóban is megjelent szerdán:

„2022 januártól 30 százalékos béremelés lesz a 2018-as illetményalaphoz képest, a mostanihoz képest 21 százalékos lesz a béremelés, hiszen 2018 óta az ápolók bére már három ütemben emelkedett, és januártól valósul meg a negyedik ütem – tudatták. Közölték, a kormány 2019-ben négylépcsős ápolói béremelési programot indított, első ütemben 2019-ben 8 százalékkal emelkedett az egészségügyi szakdolgozók fizetése, majd 2020-ban kétszer is volt béremelés: januártól 14 százalékkal, novembertől pedig újabb 20 százalékkal emelkedett az ápolók bére. Jövő januártól valósul meg a béremelés negyedik üteme, a mostani bérhez 21 százalékkal, a 2018-as bérhez képest 30 százalékkal emelkedik a szakdolgozók bére” – nyilatkozták.

(24.hu, ATV.hu, Mérce)

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt