Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A minisztériumnak nem sikerült igazat mondania az egészségügyi dolgozók béremeléséről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője tavaly november büszkén jelentette be, hogy az elkövetkező négy évben, tehát 2022-ig négy lépcsőben 72 százalékkal emelik az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők bérét.

Azonban a számok nem teljesen stimmelnek, és a 72 százalékos emelés inkább 58,5,

mivel az emeléseket nem a bejelentéskori, hanem a 2018 januári bérekhez képest állapítják meg – szúrta ki a Medical Online.

Habár a kormány állítása szerint ebben az évben nyolc, 2020 januárban 14, majd novemberben 20, végül 2022-ben 30 százalékos béremelésben részesülnek a dolgozók, vagyis négy lépcsőben emelkedik az érintettek fizetése.

A lap ugyanakkor észrevette, hogy az MTI szerint Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szombaton ismét beszélt az emelésről, ezúttal konkrét példát is említve, miszerint

„egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-s végzettségű, E7-es fizetési osztályba sorolt ápoló átlagkeresete a mostani 334 550 forintról júliustól 361 314 forintra emelkedik, 2022 januárjától pedig 575 539 forintra.”

Ami – ahogy a lap kiszámolta – valójában 58,5 százalékos emelés, a 72-nek pedig 642 560 forintra kellene kijönnie.

A kormány azonban nem hazudott a szó klasszikus értelmében, valóban 72 százalékos az emelés, csakhogy nem a bejelentéstől, hanem 2018 januárjától számolva, vagyis csaknem egy évvel korábbi állapotot vett viszonyítási alapnak a miniszter, mikor bejelentette.

Vagyis a Medical Online szerint a 2018 januári bázishoz képest – ami egyébként sehol sincs nyilvánosan kommunikálva, csupán a háttéranyagokban szerepel – az emelés egyes lépései során a következő számok jönnek ki: 2020 január 1-én 14 helyett 13, ’21 novemberében 16,5, ’22-ben pedig 30 helyett 21 százalékkal emelkednek a bérek.

Habár a MO szerint a szakmai és érdekképviseleti szervek nagy várakozásokkal tekintettek a május 17-i kormányülésre, amelyen Kásler doktor két órán át adta elő az emelések koncepcióját, mely szerint – a korábbi egyeztetések alapján – az egészségügy bérezésének kérdését egyben kezelné a kormányzat, Gulyás Gergely a kormányinfón végül csak az orvosok bérezéséről beszélt.

Ezzel kapcsolatban foglal állást a Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezete Tanácsának május végi közleménye, miszerint

„a felelős állami vezetőkkel folytatott, mindvégig eredményesnek tűnő, közös megegyezéssel zárult tárgyalássorozatot kormányzati döntés nem követte, ami nagy várakozás után még nagyobb csalódást okoz az egészségügyi munkavállalók körében”.

A Medical Online egyébként felhívja a figyelmet egy további érdekességre a többlépcsős emeléssel kapcsolatban. A Kásler miniszter által bejelentett négylépcsős emelés első, idei nyolc százalékos lépcsőjét ugyanis

még elődje, Balog Zoltán miniszter jelentette be, egy szintén négylépcsős emelés részeként – tehát az aktuális emelés valójában három lépcsőből áll.

Igaz, az eredeti, 2016-ban kialkudott koncepcióhoz képest annyi változás van, hogy az idei nyolc százalék nem az eredetileg tervezett novembertől, hanem már most júliustól megilleti a dolgozókat.

A lap szerint egyelőre az érintettek az ígéretek és a realitás eltérései miatt nem valószínű hogy nagymértékben elégedetlenkednének, azonban mikor majd 20 helyett 16,5 százalékkal emelkednek a bérek, úgy vélik „felrobbanhat a bomba a fizetési listák miatt”.

via Medical Online
Címlapkép: MTI/Varga György