Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tisztességes béreket követelnek Orbántól az egészségügyi szakdolgozók

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) ismét levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz az egészségügyi szakdolgozók és működtetésben dolgozók béremelése ügyében.

A szakszervezet Facebook oldalán összegezte a követeléseiket a kormányfő felé.

A FESZ kéri az egészségügyi szakdolgozók, műszaki gazdasági alkalmazottak béreinek azonnali és jelentős 50% emelését. Úgy vélik, hogy 2023-januárjára az orvosi bérekhez viszonyított 2019 évi bérarányok visszaállítása alapfeltétele annak, hogy az ellátás fennmaradjon, valamint annak színvonala javuljon.

A szakszervezet felhívja a figyelmet az egyes szakmai területeken jelentkező munkaerőhiányra, melynek csökkentése érdekében kiemelt pótlékokat kell biztosítani az adott területeken. A FESZ szerint az intenzív, a sürgősségi és még néhány különösen súlyos hiánnyal küzdő, ,,az átlagostól magasabb munkaintenzitást, felelősséget, vagy kockázatot jelentő szakterületen” lenne indokolt a pótlékok bevezetése.

,,Csak így érhető el, hogy visszatérjen a pályaelhagyók egy része, a pályakezdők belépjenek az ágazatba, és hogy ne várjunk hónapokig egy diagnózisra, évekig egy műtétre, legyen aki ment, ápol, vagy kijavítja a meghibásodott eszközöket”

– jelentette ki a szakszervezet.
,,Ezért kérjük Miniszterelnök Urat a magyar emberek életének védelme , a további elkerülhető halálesetek kiküszöbölése érdekében biztosítsa az egészségügyben a munkaerő ellátását, amire azonnali bérintézkedéssel jó esély lehet, mivel több mint 50 000 egészségügyi szakképzettséggel rendelkező ember van ma aki bevonható lenne, és azokat akik még nem menekültek el, legjobban egy a munkát elismerő béremeléssel lehetne megtartani”– folytatják a közleményt.

Az egészségügyi dolgozók béremelésért folytatott harcáról már többször beszámoltunk. A koronavírus-járvány alatt elképesztő teher nehezedett a szakmában dolgozókra, ám a márciusban életbe lépett új egészségügyi szolgálati jogviszony nem rendezte a bérezésüket, mi több, csak nagyobb lett a szakadék az orvosok és a szakdolgozók jövedelme között. Míg korábban a szakdolgozók bére elérte az orvosok bérének a felét, mára a harmadát sem. A szakdolgozók juttatásai és keresetei csökkentek, és miközben az orvosok bérrendezése úgy ahogy – bár továbbra sem a kívánatos mértékben – de halad, a szakdolgozók igényeiről mintha nem akarna tudomást venni a kormány. Júliusban több független szakszervezet is országos tüntetést szervezett a szakdolgozók bérének emelése érdekében.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila