Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vadászkiállítás kontra előválasztás, avagy mire kíváncsi a magyar olvasó az MTI szerint?

Ez a cikk több mint 2 éves.

Úgy tűnik, a kitömött állatok jóval érdekesebbnek bizonyultak az ellenzéki előválasztásnál a Magyar Távirati Iroda (MTI) szerint, legalábbis erre utal, hogy a vadászati világkiállításról százszor több hír jelent meg az oldalon. Megnéztük az egyetlen magyar hírügynökségen megjelent híreket a vadászati világkiállítás kezdetétől mostanáig, vagyis szeptember 25. és október 12. között, az „előválasztás” és a „vadászati világkiállítás” kulcsszavakat használva.

Az eredmény: 368-30 a 70 milliárdból készült gigakiállítás javára.

Előválasztás keresőszóra mindössze 30 találatot ad ki az MTI, melyből az egyik a francia választásokkal foglalkozik, így azt a hírt diszkvalifikáltuk a versenyből. A fennmaradó 29 bejegyzésből 9 országgyűlési krónika, az Országgyűlésben felszólaló politikusok mondandójának szemléje. Vagyis majdnem egy hónap alatt 20 hírt talált az előválasztásról megjelenítésre érdemesnek a MTI.

Ebből a 20 cikkből 7 idéz különböző politikusokat vagy politikai elemzőket, akik negatív véleménnyel voltak az előválasztásról, illetve annak szereplőiről.

Volner János szerint Karácsony visszaviszi a fővárost a sötét balos múltba. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője úgy gondolja, Karácsony megbukott a rossz kampánya miatt. A Nézőpont nyilván „teljesen pártatlan” véleményét többször is felhasználta az MTI. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint az előválasztás csupán színjáték. A Fidesz által indított Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petícióról 2 hír is megjelent az előválasztás keresőszó alatt. Ez több, mint amennyi az előválasztás eredményével foglalkozott! Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője posztjában „Gyurcsány színjátékának” nevezte az előválasztást. Gulyás Gergely kreatívan a showműsor nevet adta az előválasztásnak.

Ezzel szemben, a magyar társadalom számára nyilvánvalóan sokkal fontosabb eseményről, a vadászati világkiállításról, 368 hír jelent meg az MTI oldalán az adott időszakban. Igaz, ebből a 368 hírből 281 bejegyzés kép, amit a hírügynökség az újságok számára tett közzé. Azonban így is 87, vagyis

majdnem háromszor annyi szöveges hír foglalkozik a vadászati világkiállítással, mint az előválasztással a keresésünk alapján.

Az „Egy a természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás névre keresztelt, kiemelt fontosságúnak nyilvánított gigakiállítás 70 milliárd forintból jött létre Budapesten. Ez a Greenpeace szerint több mint a két és félszerese annak, amibe 10 nemzeti parkunk éves fenntartása kerül.

A magyarországi nagy tavakon zajló gigaberuházásokról és környezetpusztításról folyamatosan beszámolunk. Helyi civilek, nemzetközi szervezetek és ellenzéki politikusok is kiálltak már a Fertő tavi gigaberuházás, az Öreg tó partján épülő szálloda, a Balaton folyamatos beépítése vagy épp a Velencei tó kiszáradása ellen.