Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

,,Áder és Orbán ne pusztítsa ki a Velencei-tavat!” – a tó kiszáradt medréből üzent kormánynak az ellenzék

Ez a cikk több mint 2 éves.

Áder és Orbán ne pusztítsa ki a Velencei-tavat! címmel tartottak sajtótájékoztatót a Párbeszéd a Jobbik és az MSZP politikusai a Velencei-tónál szombat reggel. Elmondásuk szerint a kormány ahelyett, hogy megvédené nagy tavainkat, inkább  természetkárosító beruházásokat támogat.

,,A klímaváltozásnál csak a Fidesz-kormány tevékenysége veszélyesebb a természetre.”

Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint a Velencei-tó kiszáradása és a halpusztulás ugyan a klímaváltozás következménye, azonban meg lehetett volna akadályozni, a környezeti katasztrófát a víztározók fenntartásával, ha nem építik be betonfallal a vízpartot és ha a hatalom megfelelő intézkedéseket hoz a klímaváltozással szemben. Kocsis emlékeztetett a Balaton, a Fertő tó és az Öreg-tó helyzetére is, melyek mindegyikére komoly beruházásokat terveznek.

,,Ezek a folyamatok a Fidesz által vezéreltek” mondta „A Fidesz támogatja, pénzeli és nem pedig megakadályozza őket.”

Márton Roland az MSZP Fejér megye 1. választókerületének képviselőjelöltje szerint szomorú és dühítő a helyzet. Elmondta, a Velencei-tó medrének telítettsége mindössze 9%, amit jól szemléltetett, hogy a pártok a tó kiszáradt medréből tartották meg a sajtótájékoztatót. Márton emlékeztetett, hogy júniusban hatalmas halpusztítás történt a tavon, de a kormány ,,a füle botját se mozgatta” szerintük ugyanis, ez egy természetes folyamat. A politikus úgy véli, ez egyáltalán nem igaz. A civil önkéntesek hatásvizsgálatokat kértek, amelyből kimutatták, a halak és a madarak pusztulását nem csupán az oxigénhiány okozta, a szárazság miatt elszaporodtak azok a baktériumok, melyek idegmérget termelnek.
Potocskáné Kőrösi Anita a Jobbik országgyűlési képviselője a Balaton ügyére hívta fel a figyelmet. Elmondta, a tó komoly veszélben van, azonban szerinte a kormányzati tevékenység kimerül abban, hogy  pénzzel támogatják, a Balaton beépítését, miközben semmit nem tesznek annak érdekében, hogy megmentsék a tavat. Szerinte a kormány ráadásul az önkormányzatok építkezési szabályzataiba is belenyúl, mikor kiemelt fejlesztési területté nyilvánítanak egy adott ingatlant.
Jakál Adrienn a Párbeszéd elnökségi tagja szerint a nagy tavak beépítése a Fertő tónál kezdődött 2018-ban, mikor egyik napról a másikra lezárták a partot.  Azóta egyáltalán nem lehet megközelíteni azt a területet, ahova többek között most egy 100 szobás luxusszálloda és sportkomplexum épül, amely ellen már nem csak helyi, de nemzetközi tiltakozás is szerveződik. Jakál emlékeztetett, hogy a beruházás következtében a tó környéki cölöpházakat is lebontották, hiába fordultak bírósághoz az ott lakók. A politikus szerint abból a 30 milliárdos fejlesztésből, amiből a luxusberuházás épül nemcsak a Fertő-tavat lehetne megmenteni, de a cölöpházak lakóit is kárpótolhatná a kormány.

Mércén rendszeresen beszámolunk Magyarország nagy tavai, így a  Velencei-tó és a Fertő-tó helyzetéről

 

Címlapkép: Facebook/Pecaverzum