Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A halak után madarak is tömegesen pusztulnak a Velencei-tónál

Ez a cikk több mint 2 éves.

A június közepe óta tartó tömeges halpusztulás után, most több tucatnyi madár tetemet gyűjtöttek be és haldokló madarakat szállítottak állatorvoshoz civilek a Velencei-tónál – adta hírül a Pecaverzum. A szaklap jelentése szerint egyelőre nagyon keveset tudni a jelenségről, mivel szerintük az illetékesek hallgatnak. Ahogy fogalmaznak, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) eddig csak egy semmitmondó közleményt adott ki, amiben arról írnak, hogy a tó vízszintje 4 centimétert emelkedett, azonban a hivatalos adatok közt ennek nyoma sincs.

Arról is beszámolnak, hogy a tavon továbbra is civilek, önkéntesek végzik a haltetemeket eltakarítását, amik már sokadik hullámban jelennek meg nagyszámban a víz felszínén. Azonban az elmúlt napokban az elhullott halakon kívül több tucatnyi vízi madár tetemet is összeszedtek.

És kettő, még élő, de beteg, a botulizmus jeleit mutató sirályt is befogtak, amit állatorvoshoz szállítottak.

A botulizmus, vagy népies nevén kolbászmérgezés egy, a Clostridium botulinum nevű baktérium okozta betegség. A plasztikai sebészetben a botox készítéshez  is használt egysejtű a sötét, nedves környezetet kedveli, elsősorban vízben és a talajban találhatunk rá. Emberekben nem megfelelően elkészített húsok és a rosszul tartósított élelmiszerek okozhatnak elsősorban botulizmus, a vízi állatoknál a rossz vízminőség és a magas szerves anyag tartalom (így például a nagymennyiségű elhullott hal) adhat terepet a baktérium elszaporodásának.

A betegség tünetei a bénulás, fulladás és az ezekből következő halál. Ahogy arról a Pecaverzum oldalán egy önkéntes is beszámol a két befogott beteg sirály kapcsán:

„Mindketten sajnos a botulizmus tüneteit mutatták, melynek a jellegzetessége, hogy az állat szárnya lóg, fejüket nehezen vagy egyáltalában nem tudják tartani, mozgásuk lelassul vagy teljesen megszűnik, miközben hasmenésben szenvednek.”

A betegség valószínűségét a Dunaharaszti Tollas Barát civilszervezet által működtetett állatkórházban is megerősítették a velencei civileknek. Az önkéntesek mindenki figyelmét felhívják, hogyha a fenti tüneteket mutató madarakat találnak, akkor ne hagyják magukra őket, mert úgy biztosan elpusztulnak. Hanem, ha módjukban áll, akkor szállítsák egy közeli ellátó intézménybe.

„Mivel meglehetősen legyengültek, ezért nem túlságosan fognak küzdeni az érintés ellen, nyilván körültekintően, de viszonylag egyszerűen befoghatóak. Ezután egy egyszerű papírdobozban elszállíthatóak vagy a közeli, Sukorói Vadmadárkórházba vagy Dunaharasztiba, a Tollas Barát Madárkorházba ahogy mi is tettük. Elég jók a túlélési esélyeik, ha kezelést kapnak”

– hangzottak a tanácsok a madármentéssel kapcsolatban.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a velencei tónál először júniusban jeleztek tömeges halpusztulást, ami azóta legalább két újabb, nagyobb hullámban megismétlődött. A pusztulás oka a hivatalos közlés szerint a tartósan alacsony vízszint okozta lokális oxigénhiány. A jelenség és a rossz vízminőség miatt több strandot is lezártak ami több vendéglátóst nehéz helyzetbe hozott,

azonban úgy tűnik a kormány egyelőre nem teszi meg a szükséges lépéseket a tó helyzetének rendezése érdekében.

Augusztus elején járt körbe a sajtóban az a hír, hogy a kormány nem támogatta azt a vízpótlási tervet, ami rendezhetné a kialakult helyzetet, mivel drágállták azt. A tervről előterjesztést nyújtottak be a kormánynak, amit előzetesen a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs támogatott, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig beterjesztett – mondta el Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Azonban azt már nem szavazták meg a kormányülésen, mivel, indoklásuk szerint: „a szükséges pénzeszköz olyan nagy mértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani”.

Címlapkép: Facebook/Pecaverzum