Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra pusztulnak a halak a Velencei-tóban

Ez a cikk több mint 2 éves.

A júniusihoz képest egyelőre lényegesen kisebb intenzitású halpusztulás kezdődött augusztus 13-án a Velencei-tónál – erről ír vasárnap kiadott közleményében a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ).

Az eddigi szakvélemények szerint ismét lokális oxigénhiány okozta a halak vesztét. A szövetség közlése szerint a június második felében történt  halpusztulás 4 tonnát meghaladó veszteséget jelentett, és a tó halállományának 1,5 százalékát érintette. A MOHOSZ vasárnapi jelentése szerint a mostani eset után eddig 300 kilogrammnyi haltetemet gyűjtöttek össze.

A MOHOSZ velencei-tavi kirendeltségének munkatársai helyi önkéntesekkel azonnal megkezdték a haltetemek begyűjtését és azonosítását,  és elszállítását.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a harmadfokú vízminőség-védelmi készültség esetleges újbóli elrendeléséről hétfőn dönthetnek, ha azt a mért adatok indokolják. Egyelőre a Velencei-tó vizének minősége fürdés és vízisportok szempontjából jó  (már ahol persze elég magas hozzá a vízszint – a szerk.), így azonnali beavatkozást nem igényel. Mint ismert, júliusban több strandot is lezárt a vízügy rossz vízminőség miatt. Az akkori jelentések szerint a tó vízszintje jelenleg átlagosan 53 centiméterrel van alacsonyabban a beavatkozási szintnél, azaz most 13 millió köbméter vizet kéne pótolni ahhoz, hogy a nyári minimumszinten legyen a vízállás.

A MOHOSZ továbbra is jelezni kívánja, hogy a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben látványosan gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a jövőben egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozását és kivitelezését, ezzel párhuzamosan pedig átgondolt nádművelés beindítását igényli.

„A vízellátás biztonsága – a halgazdálkodáson túlmutatva a térségi turizmus érdekében is kiemelten fontos kormányzati feladat” -írják.

Említik emellett, hogy a hatékony helyi összefogás mellett megkezdődött a kormányzati intézkedések előkészítése  a vízpótlás lehetőségeinek vizsgálatára, amelybe a horgászszövetséget is bevonták.

A MOHOSZ közleménye arról is tájékoztat, hogy az elmúlt hetekben megvizsgálták a a tó vízgyűjtő területén elhelyezkedő Pátkai- és Zámolyi-víztározók vízminőségét és -mennyiségét, ám e két tározó vízminősége vízszintje szintén kritikusan alacsony, vízminősége pedig rosszabb, mint a Velencei-tóé. A horgászszövetség szerint a teljes vízkészlet esetleges átengedése csak pár napi párolgási vízveszteség pótlását jelentené a helyi élővilág pusztulása mellett.

Jövő hétre a Velencei-tavi helyzet néminemű javulását prognosztizálják, miután a meteorológiai előrejelzések szerint élénkülő légmozgás és lokális csapadék és a levegő lehűlése is várható.

Augusztus elején járt körbe a sajtóban az a hír, hogy a kormány nem támogatta azt a vízpótlási tervet, ami rendezhetné a kialakult helyzetet, mivel drágállták azt. A tervről előterjesztést nyújtottak be a kormánynak, amit előzetesen a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs támogatott, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig beterjesztett – mondta el Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Azonban azt már nem szavazták meg a kormányülésen, mivel, indoklásuk szerint: „a szükséges pénzeszköz olyan nagy mértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani”.