Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összeomlott a turizmus a Velencei-tónál, a kormány mégsem fizetne ki egy fél vadászati kiállítást a megmentésére

Ez a cikk több mint 2 éves.

A csőd szélén állnak az egymást követő katasztrófák hatására elmaradó turizmus miatt a Velencei-tavi vendéglátósok– derül ki a Népszava riportjából. A tónál a nyár kezdete óta vészes a helyzet, amint arról beszámoltunk, a meleg beálltával tömeges halpusztulás történt, a vízszint csökkenése miatt. A júniusi halpusztulást követően alig pár hete ismét tetemek jelentek meg a víz felszínén.

Több strandot is lezárt az elmúlt hetekben a vízügy a Velencei-tónál a rossz vízminőség miatt. A tó vízszintje jelenleg átlagosan 53 centiméterrel van alacsonyabban a beavatkozási szintnél, azaz most 13 millió köbméter vizet kéne pótolni ahhoz, hogy a nyári minimumszinten legyen a vízállás.

A sajtót körbejáró hírek tovább rontottak a tó turisztikai vonzerején. A látogatók számának csökkenése pedig szinte teljesen ellehetetleníti a vízparti vendéglátósokat, hiszen másfél évnyi szinte teljes bezártság után, még a nyitást követően sem tudnak visszaállni a rendes működésre.

Szintén tegnapi hír, hogy nem szavazta meg a kormány azt a vízpótlási tervet, ami rendezhetné a kialakult helyzetet,

mivel drágállták azt.

A tervről előterjesztést nyújtottak be a kormánynak, amit előzetesen a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs támogatott, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig beterjesztett – mondta el Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Azonban azt már nem szavazták meg a kormányülésen, mivel, indoklásuk szerint: „a szükséges pénzeszköz olyan nagy mértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani”.

40 milliárd forintos összegről lett volna szó. Amint arra Karácsony Gergely is felhívta a figyelmet a Facebook-oldalán,

ez nem sokkal több, mint a Semjén Zsolt féle Vadászati Kiállításra jelen pillanatig elköltött 70 milliárd forint fele.

Bár a Velencei-tó fejlesztéséért felelős Tessely nem részletezte a vízpótlási tervet, az minden bizonnyal a közeli kincsesbányai karsztvíz idevezetését jelentette volna.

A helyzetet helyi civilek olyannyira aggasztónak találták, hogy a múlt hétre Töltsd a tavat, ne siránkozz! címmel demonstrációt szerveztek, aminek keretében műanyag flakonokból töltöttek vizet a tóba.

(444, Népszava, Mérce)

Címlapkép: Homoródi Szabolcs