Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Greenpeace: Több mint 2,5-szeresét költi az állam a vadászati kiállításra, mint 10 nemzeti parkunkra összesen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egy hatalmas, „Vadászati Kiállítás: Lőttek a természetvédelemnek!” feliratú molinót helyeztek el ma reggel a Greenpeace aktivistái a Vadászati Kiállítás egyik plakátja elé a budapesti Hungária körút és Jurisich Miklós utca sarkán.

Az akcióval az aktivisták arra hívták fel a figyelmet, hogy miközben a kormány természetvédelmi eseményként hirdeti a kiállítást, a költségvetése sokszorosa annak, mint amennyit egy év alatt az állam a valódi természetvédelemre, például a nemzeti parkok fenntartására költ.

A Greenpeace Magyarország szerint az Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás névre keresztelt rendezvény abszurd szimbóluma annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén. Miközben természetvédelemnek álcáznak egy vadászati kiállítást, amelyet még a vadászati szakma egy része sem támogat, 2011 óta nincs az országnak környezetvédelmi minisztériuma, a természetvédelemmel kapcsolatos teendőket alárendelték egy olyan agrárminisztériumnak, amely rendre figyelmen kívül hagyja a természetvédelem érdekeit. Strandbővítésnek hívják a Fertő tavon közpénzből zajló gigaberuházást, amelynek keretében 60 hektárnyi nemzeti parki területet betonoznak le, és beépítésekkel, nagyberuházásokkal tönkreteszik folyóink ártereit, tavaink partjait -írják a közleményükben.

A Greenpeace molinója a Vadászati Kiállítás plakátján 2021.09.24.

A magyarországi nagy tavakon zajló gigaberuházásokról és környezetpusztításokról folyamatosan beszámolunk. Helyi civilek, nemzetközi szervezetek és ellenzéki politikusok is kiálltak már a Fertő tavi gigaberuházás, az Öreg tó partján épülő szálloda, a Balaton folyamatos beépítése, vagy épp a Velencei tó kiszáradása ellen.

„A vadászati világkiállításra 17 milliárd forintnyi közpénzünket költötte el a kormány – ennyi legalábbis a hivatalosan kommunikált legutolsó összeg. Ez több mint 2,5-szer annyi, mint amennyit idén a kormány az összes nemzeti parkunk fenntartására ad. Ennél abszurdabb szimbóluma nincs is annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén.”

– mondta Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője.

Az ellenzéki politikusok is nem egyszer felhívták rá a figyelmet, hogy a kormány összesen 70 milliárd forintból finanszírozza a Vadászati Kiállítást, miközben azt a pénzt állatvédelemre, környezetvédelemre, klímavédelemre és a természeti örökségeink védelmére is fordíthatta volna. Az LMP szerint még az otthonápolásért adott minimálbér is kevesebbe kerülne évente, mint a kiállítás.

A kiállításnak, amelyet a kormány áprilisban kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánított, 2017 augusztusában még 387 millió forintos költségvetést terveztek, azonban az Átlátszó januári összesítése szerint akkor már 67 milliárdnál tartottak az eseménnyel kapcsolatos kiadások. Ez a Hungexpo revitalizációs programjának 55 milliárdos költségeiből, a 10 milliárdos előkészületekből és a reklámozásra fordított 2 milliárdból áll össze. Májusban pedig még 6,2 milliárd forinttal drágult a kiállítás, ugyanis ennyivel támogatta meg a rendezvényt az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az akciót a Mérce élőben közvetítette, a sajtótájékoztatóról és a molinó elhelyezéséről készült videó megtekinthető a Facebookon.

Címlapkép: Mérce