Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Párbeszéd határozatban követeli, hogy a vadászati világkiállításra szánt 70 milliárd inkább a környezetvédelemre menjen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szeptember 25. és október 14. között lesz Budapesten a Vadászati és Természeti Világkiállítás, amely az „Egy a természettel” mottó alatt fut. A Párbeszéd szerint

ahelyett, hogy egy ilyen eseményre költünk 70 milliárd forintot, inkább állatvédelemre, környezetvédelemre, klímavédelemre és a természeti örökségeink védelmére kellene ezt az összeget fordítani.

Az eseményt az 1971-es vadászati világkiállítás 50 éves évfordulójára szervezi a kormány, azonban – ahogy azt a Telex kiemeli áprilisi cikkében – időközben sokat változott a világ, egy vadászati tematikájú expó pedig már nem kompatibilis a korhangulattal. Az eseményt valószínűleg ezért is próbálják a szervezők úgy keretezni, mintha a fenntarthatóságot helyezné a középpontba.

Azonban a kiállítás szervezésébe nem vontak be természetvédelemmel foglalkozó szereplőket, szervezeteket, és maga Lázár János is azzal indokolta, hogy nem vesz részt a kiállítás előkészítésében, mert manapság „olyan zöld szempontok kerülnek előtérbe, amelyek előtt érzése szerint a vadászatnak is meg kell hajtania magát”. A Telexnek nyilatkozó, magas pozícióban dolgozó természetvédelmi forrás szerint

az elején a nemzeti parkoknak sok forrást ígértek a kiállítással összefüggésben, de azóta inkább az erdészeti cégek részesültek belőle.

A kiállításnak, amelyet a kormány áprilisban kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánított, 2017 augusztusában még 387 millió forintos költségvetést terveztek, azonban az Átlátszó januári összesítése szerint akkor már 67 milliárdnál tartottak az eseménnyel kapcsolatos kiadások. Ez a Hungexpo revitalizációs programjának 55 milliárdos költségeiből, a 10 milliárdos előkészületekből és a reklámozásra fordított 2 milliárdból áll össze. Májusban pedig még 6,2 milliárd forinttal drágult a kiállítás, ugyanis ennyivel támogatta meg a rendezvényt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szervezését.

Dorosz Dávid, a Párbeszéd politikusa korábban már a HVG360 hasábjain is arról írt, hogy az általa „Semjén-show-nak” keresztelt eseménynél (a kiállítás eredetileg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevével volt fémjelezve, de mára már Kovács Zoltán államtitkár a szervezője) „kevés dolog illusztrálja jobban az egész Orbán-rendszer elferdített logikáját”. Dorosz szombati sajtótájékoztatóján is ezt hangsúlyozta: „70 milliárd forint megy el a fideszes 1% hízlalására, akkor, amikor a magyarok 99%-a épp leszakad, vagy egy helyben toporog” – mondta.

A sajtótájékoztatót annak kapcsán tartotta, hogy a Párbeszéd „kijavította” a vadászkiállítás egyik plakátját (Dorosz szerint külön kutatócsoportot kellett ahhoz felállítaniuk, hogy egyáltalán találjanak valahol ilyen plakátot, annak ellenére, hogy a szervezők több milliárd forintnyi közpénzt költenek kommunikációra) egy

„70 milliárd Ft Semjén bulijára?! Megér ez ennyit?!” feliratú matricával.

Dorosz bejelentette, hogy a Párbeszéd határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a vadászati kiállítás helyett az ökoszisztémák helyreállítása és a vadon élő állatok életterét növelő intézkedésekről. A határozat felszólítja a kormányt arra, hogy a

„még a magyar vadásztársadalmat is megosztó, korunk valós ökológiai problémái helyett egyes kormánytagok hobbijával foglalkozó Vadászati Kiállítást haladéktalanul mondja le, és az arra szánt több, mint 70 milliárd Ft-ot fordítsa a természet és a vadon élő állatok védelmét szolgáló intézkedésekre.”

(Érdemes itt észben tartani, hogy a 70 milliárdból a legnagyobb részt jelentő Hungexpo-felújítás már nagyrészt lezajlott, az eredeti terv szerint 2020 decemberére befejeződött volna. Ezt a határidőt ugyan nem sikerült tartani, de a felújításra elkülönített összeget már minden bizonnyal elköltötték, ahogy az előkészületekre és a kommunikációra szánt pénznek is már legalább egy részét. A vadászati kiállításra szánt 70 milliárd más célra történő allokálása így legfeljebb szimbolikusan történhetne meg.)

A kiállítás lemondása mellett a Párbeszéd még kilenc konkrét javaslatot fogalmazott meg a határozatban, például azt, hogy készüljön adatbázis Magyarország károsodott és helyreállítandó ökoszisztémáiról, különös tekintettel a védettséget élvező természeti területekre, illetve a Natura 2000 területekre, a kormány dolgozzon ki részletes tervet és programot az ökológiai vizeink állapotának javítására, a halpusztítás megelőzésére, és a vízi ökoszisztémák állapotának javítására, és haladéktalanul vizsgálja felül, és függessze fel a Natura 2000 és egyéb országos jelentőségű természeti területeken engedélyezett természetpusztító beruházásokat.

Dorosz sajtótájékoztatóját itt lehet megnézni:

Címlapkép: MTI/Kovács Attila