Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Freeszfe Egyesület: nem ütközik hatályos jogszabályba az, hogy formálisan külföldi egyetemek veszik át a távozó SZFE-seket

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói öt európai egyetemen folytathatják a tanulmányaikat, amennyiben nem kívánnak az átalakításon átesett intézményben maradni. A Freeszfe Egyesület friss közleménye szerint az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő programon hónapok óta dolgozik a szervezet, amelynek keretén belül különböző konstrukciókban sikerült az érintett külföldi egyetemekkel megállapodni.

Az Egyesület a salzburgi zeneművészeti egyetemmel (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemmel (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetemmel és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszakával (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémiával (Accademia Teatro Dimitri) állapodott meg az SZFE-s hallgatók átvételéről.

Az eredeti terv szerint az Emergency Exit csak a végzős osztályra vonatkozott, tehát 150 hallgatóra. Egy belső felmérés szerint azonban nem csak az eddigi megállapodásban szereplő 150 hallgató élne ezzel a lehetőséggel, hanem ennél is többen. Az Egyesület a hvg.hu információi szerint ezért még más európai egyetemekkel is tárgyalásokat folytat.

„A különböző egyetemeken más-más konstrukciók valósulnak meg, a program célja azonban egységes: menekülőutat teremteni azoknak a hallgatóknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n” – áll a Freeszfe Egyesület közleményében.

A külföldi egyetemek az akkreditált képzést nem folytató Freeszfe Egyesületet oktatási jellegű tevékenységet végző partnerintézményként tartják számon, az itt elvégzett kurzusokat és vizsgákat kreditek formájában ismerik el. Az oktatási tevékenység tehát Magyarországon történik, a partneregyetemek főleg az adminisztrációs hátteret biztosítják, bár a vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat – tehát a képzések eredményeit – a Freeszfe Egyesület oktatói gárdájával közösen fogják értékelni.

A legtöbb iskolában úgy sikerült megállapodni, hogy a hallgatók magyarul írhatják meg a szakdolgozataikat, és csak az összefoglalót kell angol-, vagy német nyelven is leadni, de valószínűleg lesz olyan intézmény, amelyik teljes fordítást kér majd. A diplomaelőadásokra az oktatók meghívják a külföldi partnereket, de ha technikailag megoldható, ők is elutaznak az intézményekbe. Ha a koronavírus, vagy egyéb okok ezt nem teszik lehetővé, felvételen küldik ki a vizsgaelőadásokat – írja a hvg.hu.

A diplomamentő akció adminisztratív hátterével kapcsolatban azzal a kérdéssel kerestük meg a Freeszfe Egyesületet, hogy ez a konstrukció véleményük szerint nem ütközik-e a felsőoktatási törvénnyel, amely kimondja, hogy

„(1) Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha

a) magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló, Magyarország Kormánya és a külföldi felsőoktatási intézmény székhelye szerinti állam Kormánya által kötött – föderatív állam esetében, amennyiben a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, annak központi kormányzatával létrejött előzetes megállapodáson alapuló – nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték,

b) a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül,

c) az általa Magyarország területén folytatni kívánt képzés és az arra tekintettel kiállított oklevél államilag elismert felsőoktatási fokozatot adó képzésnek minősül és

d) működését az oktatási hivatal engedélyezte.”

Az Egyesület válaszában megerősítette, hogy az őket segítő felsőoktatási jogászok szakvéleménye szerint a program nem ütközik vonatkozó magyar jogszabályokkal és törvényekkel, mivel a Freeszfe „nem egy képzési hely, hanem egy rendkívüli-, speciális-, nem nappali munkarendű intézmény, melynek a partneregyetemek csak oktatási jellegű tevékenységét ismerik el”.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy így, hogy a tanárok jelenleg nem kapnak bért (az oktatók bérezése és a hallgatói szociális juttatások, ösztöndíjak csak abban az esetben kerülhetnek majd kiosztásra, amennyiben az egyesület bevételei és a pártolói tagság támogatása ezt lehetővé teszik), az SZFE-ről távozott oktatói gárda összes tagja tudta-e vállalni az ezzel járó bizonytalanságot. „Az egyesülethez csatlakozott összes tanár és munkatárs vállalta a (remélhetőleg) átmeneti egzisztenciális bizonytalanságot. Néhány kivételtől eltekintve nem felkérve lettek, hanem alakítói az egyesület tevékenységének – többnyire továbbra is bázisdemokratikus keretek közt hozzuk döntéseinket” – írja az Egyesület válaszában.

Miután a Freeszfe lemondott a hetedik kerületi önkormányzat által korábban felajánlott Damjanich utcai épületről, az oktatási tevékenységnek jelenleg nincs állandó helyszíne. A járványhelyzet miatt most digitális munkarend van, de a korlátozások feloldása után az ideiglenesen felajánlott próba- és műtermekbe, valamint magánlakásokba térnek vissza a hallgatók. A közel 70 vidéki és határon túli hallgatót a Közép-európai Egyetem (CEU) szállásolta el a tavaszi szemeszter idejére, a Freeszfe Egyesület szerint az egyetem által biztosított szállás lefedi az összes korábbi kollégista lakhatását, minőségében és árában is kedvezőbb, mint a korábbi, vagy akár az SZFE által most ajánlott Nagyszebeni úti (ennél helyszínét tekintve is előnyösebb) kollégium.