Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Politikai fronttá vált”, lemond a VII. kerületi épület bérleti jogáról az FreeSZFE Egyesület

Ez a cikk több mint 3 éves.

Lemond annak a budapesti, Damjanich utcai önkormányzati ingatlannak a bérleti jogáról a FreeSZFE Egyesület, amelyben múlt heti bejelentésük szerint alkotóműhelyt és kulturális központot hoztak volna létre a kormánypárt által elfoglalt Színház- és Filmművészeti Egyetem kilépett tanárai és egyetemfoglaló diákjai.

„Közösségi- és oktatási tér kialakítására keres helyszínt a Freeszfe Egyesület, miután a politikai fronttá vált hetedik kerületi épület bérleti jogáról, a szemeszter végével, lemond. A továbbra is bázisdemokratikus keretek közt működő, autonóm, független közösség döntésének célja az SZFE 155 éves szellemiségéhez és hagyományaihoz méltó környezetet teremteni az alkotóműhelynek és a kezdetét vett munkának. Kiköltözésük a zeneiskola ügyének megoldását ugyan nem biztosíthatja, de közös reményeik szerint a növendékeket és mestereket övező támogatás kitartása eredményre vezet majd” – fogalmaz az egyesület közleménye.

A FreeSZFE nyílt pályázat útján nyerte el az erzsébetvárosi önkormányzat tulajdonában lévő, nemrégiben felújított épület bérleti jogát, az új otthon bejelentésekor jelen volt a kerület DK-s polgármestere, Niedermüller Péter is. Akkor a kerületvezető úgy fogalmazott:

„Azt gondolom, hogy nekünk az a feladatunk, hogy lehetőséget teremtsünk az olyan fiatal embereknek, mint ti vagytok, arra, hogy szabadon dolgozhassanak, szabadon tudjanak alkotni, és a saját elvárásaiknak, elképzeléseiknek, ízlésüknek megfelelő kultúrát, művészetet teremtsenek. Nem arra van szükség, hogy központilag előírják, hogy ki mit csináljon, hanem arra, hogy szabadon dolgozhassatok, hogy szabadon olyan művészetet hozzatok létre, amelyik előre mutat, amely Európába mutat, amely progresszív, innovatív és kreatív.”

Nem sokkal a bejelentés után azonban a kerületben illetékes fideszes országgyűlési képviselő, Bajkai István támadást intézett Niedermüller és az egyesület ellen, „balliberális erőszakkal” vádolva meg őket. Bajkai szerint ugyanis az épületet a korábbi, kormánypárti kerületvezetés a Molnár Antal Zeneiskola számára újította fel.

Niedermüller Péter a 444-nek erre úgy reagált, a korábbi városvezetés informális és átláthatatlan ígéreteit nem ismeri, a zeneiskola ugyanakkor nem indult el az épület bérleti jogáért kiírt nyílt pályázaton. Azt is hozzátette, tárgyalást kezdett a tankerület vezetésével, hogy a Molnár Antal Zeneiskola számára is megfelelő épületet találjanak.

A FreeSZFE korábban azt közölte, nekik sem volt tudomásuk a Bajkai által felemlegetett ügyről, de sajnálatát fejezte ki a zeneiskola nehéz helyzetbe kerülése miatt. Mostani közleményében az egyesület úgy fogalmaz:

„A Freeszfe Egyesület tagjai, oktatók és hallgatók, a Molnár Antal Zeneiskola vezetőségével folytatott egyeztetések alapján, velük közösen bíznak abban, hogy a politikai intermezzo, amelyről mindkét intézmény a sajtóból értesült, nem volt teljesen hiábavaló: kitartó társadalmi nyomás hatására a fenntartó tankerület és az önkormányzat az eddigieknél talán intenzívebben törekszik majd egy olyan konstrukció kialakítására, mely által a zeneiskola ügye rendeződhet.”

Az egyesület a félév végével tehát felmondja az eredetileg határozatlan időre kötött bérleti szerződést és új otthont keres magának.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ősszel került új, alapítványi fenntartásba, amelynek kuratóriumát Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vezeti. A kormánypárti kiszervezés ellen a tanári kar sorozatos lemondással, a diákok pedig két hónapig tartó egyetemfoglalással válaszoltak, amelyet aztán a járványhelyzet romlása miatt függesztettek fel.

Címlapkép: Freeszfe / Facebook