Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Új épületben, új formában kezdik meg a félévet az SZFE egyetemfoglalói

Ez a cikk több mint 3 éves.

Saját épületbe költözik a Freeszfe Egyesület: a közösségi teret a Damjanich utca 4. alatt rendezik be, ahol terveik szerint kulturális központot és alkotóműhelyt hoznak létre. A felújított iskolaépületben a nyitott közösségi tér kialakítását az egyesület tagjai már a következő hetekben megkezdik, hogy a felmondó és elbocsátott oktatók hamarosan zavartalanul folytathassák az SZFE 155 éves hagyományainak és szellemiségének jegyében zajló szabad alkotómunkát hallgatóikkal.

A megnyitó helyszínéről kollégánk élőben is bejelentkezett, itt nézhető vissza a videó:

„Azt gondolom, hogy nekünk az a feladatunk, hogy lehetőséget teremtsünk az olyan fiatal embereknek, mint ti vagytok, arra, hogy szabadon dolgozhassanak, szabadon tudjanak alkotni, és a saját elvárásaiknak, elképzeléseiknek, ízlésüknek megfelelő kultúrát, művészetet teremtsenek. Nem arra van szükség, hogy központilag előírják, hogy ki mit csináljon, hanem arra, hogy szabadon dolgozhassatok, hogy szabadon olyan művészetet hozzatok létre, amelyik előre mutat, amely Európába mutat, amely progresszív, innovatív és kreatív”

-mondta nyitóbeszédében a hetedik kerület polgármestere, Niedermüller Péter, majd beengedte az épületbe a diákokat, akik a Freeszfe Egyesület vascímerét felszerelték a homlokzatra.

Fotó: Mérce

Az oktatók által korábban létrehozott Várkonyi Zoltán Alapítvány – amely az új épület bérleti jogát pályázaton elnyerte – elsődleges célja, hogy az oktatás folyamatosságát biztosítsa, hallgatók által kezdeményezett művészeti projektek támogatásával és ezek infrastrukturális segítésével. A Freeszfe Egyesület közleménye szerint az elmúlt hónapokban az intézmény felülről jövő átalakítása által kiváltott elégedetlenség következtében a támogatók is érzékelték ennek a tevékenységnek a jelentőségét, így empátiával és számottevő összegekkel segítették az Alapítvány működését.

Ez tette lehetővé, hogy a diákok hosszabb távban gondolkodjanak – így alakult meg a Freeszfe Egyesület, amely az intézményi működést koordinálja. A korábban
meghirdetett és gyakorolt tanköztársaság eszméje nyugalmasabb időben is irányadó az új
szervezeti struktúra felépítésében.

Még tavaly júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját. A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást, és vonják be az egyetemet is, több oktató pedig felmondott.

A rekord hosszúságú egyetemfoglalás végül akkor zárult le fizikai valójában, amikor november elején a kormány bejelentette, az egyetemeket és főiskolákat a koronavírus terjedésére tekintettel bezárják. Ekkor a diákoknak is ki kellett költözniük, később pedig az új kuratórium és Szarka kancellár is azzal fenyegette meg az egyetemfoglalásban résztvevőket, nem fogadják el őszi félévüket, holott az oktatás az intézményben folyamatos volt, csupán az új vezetőket nem eresztették oda be.

Végül február 4-én az új egyetemi vezetés is bejelentette, az őszi félévet minden diák számára el fogják fogadni. A régi, Vas utcai épületet február 7-én mécsesekkel és virágokkal búcsúztatták el.

A Freeszfe közösségének célja, hogy a tübbfunkciós épületnek ne csak oktatási és művészeti felhasználása legyen, ezt különböző, nyitott közösségi programok szervezésével képzelik el: a képzéshez kapcsolódó színházi vizsgaelőadásokat és vizsgafilmvetítéseket, közönségtalálkozókat, szakmai beszélgetéseket tartanak majd, ezen kívül ifjúsági programok széles választékát szeretnék kínálni, szakjaikhoz kapcsolódó workshopokkal, beavatószínházi és tantermi színházi előadásokkal, a legkisebb korosztálynak bábszínházi bemutatókkal.

Nemzetközi, művészeti alkotóműhelyekkel is szeretnének majd kooperálni, vendégül látnák például például külföldi partnereik alkotóit, valamint a jövőben a tanárok különböző tematikus előadásait is lehet majd látogatni szabadegyetem jelleggel.

Hosszútávon pedig felnőttképző tanfolyamok meghirdetésével nyitnák meg a műhely kapuit a művészeti területek iránt érdeklődőek számára, melyeket évtizedek óta alkotó és oktató színházi és filmes mestereik vezetnének.

A többek közt közösségi finanszírozásra is építő egyesületet jelenleg a weboldalon elérhető bankszámlaszámon keresztül lehet segíteni. A pártolói jellegű, rendszeres támogatásnak teret adó Védnöki Kör lehetőségeiről is itt tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

Címlapkép: Mérce