Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE új vezetése mégis elfogadja a diákok előző, őszi félévét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Senki sem veszíti el a félévét, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatási osztálya rögzítette a Neptun tanulmányi nyilvántartó rendszerbe a 2020. november 6. előtti érdemjegyeket, közölte az MTI-vel Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése, szúrta ki a 24.hu.

A közleményben azt írják, hogy az eddig megjelent hírekkel ellentétben az egyetemen senki sem veszíti el előző félévi eredményeit.

Az egyetem vezetése december 12-én az SZFE honlapján közzétett tájékoztatója szerint módosította a tanév rendjét és már akkor is közölték, hogy nem érvénytelen a félév az intézményben.A vezetés akkor azt mondta, hogy február 1-től 19-ig pótolható az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, valamint az elmaradt vizsgákat is le lehet tenni.

Az egyetem kuratóriuma november 6-án rendelte el először a tanulmányi félév felfüggesztését, ezt a Hallgatói Önkormányzat bíróságon megtámadta. Egy november 25-i kormányrendelet azonban kimondta: az egyetemek fenntartói maguk állapíthatják meg, hogy teljesülnek-e az adott félévben a tanulmányi kötelezettségek feltételei, az erről szóló döntés elleni bírósághoz fordulásnak pedig a felsőoktatási törvényben foglaltaktól eltérően nincs halasztó hatálya és azonnal végrehajtható. Erre hivatkozva a kuratórium másodszor is elrendelte a félév felfüggesztését november 27-én.

Az egyetem polgárai és oktatói ezután még hosszú ideig követelték az őszi félév elismerését, egy december 14-i közleményükben kijelentették, a félévet nem pótolják majd, mivel a tanórákat és oktatási tevékenységet, amelyet a félév során Vidnyánszky Attiláék ellen lázadva is elvégeztek, egyszerűen nem lehet semmissé nyilvánítani.

Ezek után január végén került napvilágra az egyetem új, február elsején kezdő oktatóinak névsora, amelyről Báron György filmesztéta, az SZFE oktatója azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy az új gárda tagjainak neve nagyrészt ismeretlen a szakmában. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne rendelkeznének egy minimális szakmai múlttal, de állítása szerint nagy részük politikai kinevezett, valamilyen módon kapcsolatuk volt a Fidesszel, vagy azokkal a szellemi körökkel, médiumokkal, amelyek kormánypártiak.

Címlapkép: Egyetemfoglaló diák az SZFE-nél. / Fotó: Csoszó Gabriella