Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE polgárai szerint az új vezetés illegitim, nem ismételnek félévet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elutasítják és figyelmen kívül hagyják az SZFE egyetemfoglaló polgárai az új kuratórium rendelkezését, amely a szeptembertől induló félév utolsó két hetét nem ismeri el, és semmisnek tekinti, és kijelentették, azt nem pótolják majd, mivel a tanórákat és oktatási tevékenységet, amelyet a félév során Vidnyánszky Attiláék ellen lázadva is elvégeztek, egyszerűen nem lehet semmissé nyilvánítani.

Ma reggeli közleményükben úgy fogalmaztak,

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem illegitim vezetősége felismerte, hogy dokumentáltan megtartott tanórákat és kurzusokat meg nem történtnek tekinteni nem lehet, így már csak az általa elrendelt felfüggesztéstől számított két hét érvénytelenítéséhez ragaszkodna. A hallgatók és oktatók közössége a tanév
rendjének módosítását elutasítja.”

Felhívták rá a figyelmet, hogy, ahogy arról mi is írtunk, az új kuratórium pár hete a teljes SZFE-s félév érvénytelenítésével próbálkozott, tehát ezt jelentette be, majd – ahogy azt a közlemény is hangsúlyozza – december 12-én az új kuratórium egy, az egyetem honlapján közvetetten megjelentetett levélben értesítette az oktatókat és a hallgatókat arról, „módosítják a tanév rendjét”, és nem sokkal ezelőtt a tanórákat és eredményeket hivatalosan rögzítő Neptun rendszert is kiktatták.

Vidnyánszkyék arra hivatkoztak akkor, szerintük a blokád „megbénította” az egyetem mindennapi életét, ezért oktatási tevékenység véleményük szerint az intézményben nem folyt. A blokádban résztvevő egyetemi polgárok ezt többször részletesen cáfolták, és mint rámutattak, saját szervezésben a tanév a blokád alatt is változatlan formában folytatódott, november 27. után pedig, a járványintézkedéseket betartva, ők is digitális oktatásra álltak át, ami ugyancsak zavartalanul folytatódott.

November vége óta ugyanakkor az SZFE-sek és a kuratórium között folyik egy közigazgatási per is, mivel szerintük a kuratórium november 27-én a kormányrendeletet félreértelmezve függesztette fel a tanévet.

Hangsúlyozták azt is, Vindnyányszky ugyan kinevezte új kancellárját, Szarka Gábort, és több új rektorhelyettest is, rektort azonban még nem jelölt, így semmiféle félévet nem lehet felfüggeszteni teljes egészében, erre pedig a járványhelyzetre hozott új, felsőoktatási kormányrendelet sem adott nekik lehetőséget:

„A tanév rendjét kizárólag jogszerűen kinevezett rektori feladatokat ellátó személy módosíthatná, a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek azonban jelenleg nincs törvényesen megbízott akadémiai vezetője, a rendelkezést így az Egyetem hallgatói és oktatói semmisnek tekintik.”

Feltűnő, hogy míg kezdetben a kormányközeli, új, és a blokádot szervező egyetemi polgárok által törvénytelennek tekintett kuratórium kezdetben valóban az egész félév hivatalos érvénytelenítését akarta eszközölni, mostanra maguk is belátták, a hatályos jogszabályok és rendelkezések szerint erre nincsen joguk, így most az általuk elrendelt felfüggesztés utáni két hetet próbálják meg csak érvényteleníteni. De mivel az egyetem szerint erre sincsen semmiféle joguk, hiszen eleve illegitimek, ezt sem tehetik meg.

Címlapkép: Mérce fotó